Searchers: For Fun på Kieler Woche!

Tjejerna på For Fun har varit i Kiel och seglat Kieler Woche och tar med sig många mycket ny erfarenhet. Säsongens stora mål EM i Ängelholm närmar sig och här kommer en rapport från Kiel med teamets framsteg!


Kieler Woche

Eftersom den här uppdateringen kommer in lite efter Kiel så är det ju bara passande att berätta lite smått om vad som egentligen hände där.
Först av allt kan jag nog börja med att säga, och då talar jag nog för oss alla, att det var en underbart rolig och lärorik vecka då vi aldrig som besättning, har seglat under liknande förutsättningar. Med dessa förhållanden menar jag tävlingen i sin helhet, sjösättningen, den långa utseglingen, planeringen, de tidiga och ack så stressiga mornarna och hur mycket kläder vi skulle ha med oss ut.

Jag vet inte vad resten av besättningen hade för känsla med jag upplevde mig en aning orutinerad vid kölbåtssegling när vi nästan flyttade in i båten med vår packning, medan andra besättningar bara hade en jacka de bar på… Men vi löste det ganska bra då vi redan i allra första racet av Kieler Woche imponerade med en makalös 11 plats av 37 båtar. Den placeringen tog nog alla bekanta besättningar med storm och även oss själva kan jag tillägga.Vad som gjorde att vi briljerade så pass mycket på den seglingen var nog att vi var avslappnade och att vi inte visste vad som väntade oss från våra medtävlande. Vi seglade vårt race och tog det lugnt och metodiskt och framförallt seglade vi ”safe”, vilket gjorde att vi inte drog på oss några onödiga straff. Men även det hör väl till, vilket vi gjorde i ett senare race. Anledningen till varför vi fick två straff, berodde på att Liselotte inte hade fri sikt och att kommunikationen på båten brast när vi befann oss i tighta situationer (rundningsmärkena). Kommunikationen har dock tränats på och jag själv (Joanna) anser att vi har förbättrats en hel del sedan Kiel.Resterande racen i tävlingen gick inte lika bra på resultatfronten, men vi satte en hel del snygga starter som gjorde att vi hade fri vind en bra bit in på banan. Sedan var det nog straffen och det taktiska som brast, men vi deppar inte för det utan vi tar med den här erfarenheten och för att förbättra oss. Anledningen till att vissa starter var mindre bra kan ha berott på att startbåten använde sig av blackflag efter 3 tjuvstarter.

J24 klassen var tydligen väldigt ivrig med att få starta, och det kan ha bidragit till att vi blev lite mer defensiva för att vara på den säkra sidan med att inte få en tjuvstart. Det stoppade dock inte oss i en start då vi var farligt nära linjen, som tur var klarade vi oss och kunde sedan skratta bort händelsen med lite nervositet inblandat i skratten.  

Inför Kiel

Precis som Anna-karin skrev i förra texten så har mycket hänt sedan förra gången. Det största tillfället är att vi har en stor tävling framför oss och det är Kieler Woche i Kiel. Tävlingen börjar på torsdagen 26/6 och resan för oss börjar dock så tidigt som på onsdag kl 05:00. Då samlas vi för avfart tillsammans med vår systerbåt For Fun (rosa).

 

Mindre händelser som har skett är att vi har seglat våra tisdagsseglingar i Skälderviken, dessa nämndes också i föregående text, tillsammans med en mängd andra båtar. Det har varit en stor variation av båtar och ibland upp till 10 tävlande segelbåtar. Trots att det inte är en stor kappsegling finns det en stor samhörighet bland tävlingsbåtarna och vi som besättning utvecklas både som ett team och som individ. Efter den hastiga rollfördelningen som skedde i mitten av maj så har vi alla nu börjat komma tillrätta med våra positioner.
 


Om vi då ska återkomma till Kiel kan jag (Joanna) säga att alla är väldigt laddade och exalterade inför den kommande tävlingen då ingen av oss har varit med på en sådan stor internationell tävling förut. Allting är nytt och man kan och vi ser fram emot tävlingen med skräck- blandad förtjusning. Alla är inställda på långa och hårda dagar med förhållande som kanske är okända för en del av oss, men som ett team ska vi ta oss igenom alla dagar med ett gott humör och förhoppningsvis med ett bra resultat!


 
Angående det praktiska inför resan har vi nu kommit en bra bit på väg. En trailer är fixad för att frakta vår ögonsten och behörig bil att dra släpet tackar vi Börjessons bil för som sponsrar oss. Sist men inte minst behövs en förare som faktiskt lagligt får dra släpet. Mitt i all stress och kaos så lyckades vår spinnakertrimmare Anna-Karin ta detta ovärderliga körkort. En stor applåd och tack till henne!

/ For Fun genom Johanna och Anna Karin

Top