Search highlights

Veckan som gått har det varit mycket snack kring AC72:orna som äntligen har kommit ut på vattnet för provsegling. Team New Zealand var först och med en gång var man uppe och testade 40 knops gränsen, efter det blev det livlig debatt om huruvida de foilade eller inte. Oracle har också sjösatt sitt monster till katamaran, där har man haft mer tekniska problem än fartrekord. Nu väntar vi spänt på Artemis jungfrutur och självklart på att se om det går att race:a dessa båtar.


 Americas cup har ju varit banbrytande vad det gäller att göra seglingen attraktiv som tv-sport, trots att alla säger att det inte går att göra segling intressant. De olympiska sändningarna var en stor besvikelse i jämförelse, både vad det gäller förklarande grafik och seglingsformat. Nya seglingsformat i de olympiska klasserna kan vara på gång. På 49er EM som pågår just nu provas nya format med långdistans race och superfinaler i ”theather style” med utslagning på lördag. Vi får se hur det faller ut och mottags, hur som helst är det kul att experimentera, någon gång hittar man väl rätt.

Vissa svenskar har flytt landet till Kroatien och Scandinavian racing week, där ibland delar av searchredaktionen av bilderna att döma går det ingen nöd på dem. På hemma fronten är det återigen en fullmatat helg med tävlingar. Stört på kölbåtsfronten är nog byxelkroken race som ser en renäsanns vad gäller antalet seglare även om antalet båtar har minskat något. Westerviks segelsällskap ser fram emot någonstans mellan 110 och 130 båtar till helgen.

Det är även Volksvagen X35 cup 5 arrangerat av Whyshore, som även tv sänds. På västkusten är det Höstknalten från Långedrag, med ärtsoppa i LSS klubbhus. Trenden på tävlingsnamn är annars något med höst eller september, se alla tävlingar i vår kalender.

Ett annat inslag i helgens kalender är speedtävlingen i Lommabukten arrangerat av surfklubben klaghamn Som med rätt vindförhållande blir kul att får rapporter från. På surffronten är det även Kona segling i Motala där det är NM. Konaklassen som är instegsklassen till att börja tävla i brädsegling där den olympiska RSX brädan var den perfekta fortsättningen om man vill satsa på den genren. En av dem som gått just denna vägen genom Kona och sen olympisksatsning i RSX är det unga stjärnskottet Adam Holm, nu när surfbräda är ute ur den olympiskafamiljen satsar Adam istället på Kiteboard och är nog den första svensk som officiellt gör en OS-satsning i Kite?

"Målet mot OS försvinner inte bara för att vindsurfingen försvinner ifrån OS! Samma mål ny bräda under fötterna och bom i händerna. Följ min satsning och mitt liv här" Adam Holm

Kämpa på Adam och lycka till!

Det samma gäller alla andra som sätter sig i en båt tiil helgen!

Victor Västernäs

victor@searchmagazine.se

Top