Sara Granberg i världstoppen på e-segling

SM i e-segling är i full gång. I onsdags avgjordes den andra av fem deltävlingar där vinnaren tar en plats till Seglingens Mästare i höst. Vi har pratat med Sara Granberg, som har vunnit världsrankingen i tjejklassen på Virtual Youth Sailing World Championship.

Den svenska seglaren Sara Granberg från Linköping är i världstoppen i e-segling. Hon säger till oss att hon verkligen har fastnat för den här typen av segling. Hon seglar dock inte bara online utan även Mustang Junior på riktiga vatten med Linköpings segelsällskap. Hon har även under de senaste åren seglat en del J70 med Runmarö Yacht Club i bland annat kvalet till Allsvenskan. Här får vi veta mer om hennes karriär.

Sara Granberg på vattnet. Foto: Natalia Pryba

Hur kommer det sig att du började med e-segling?

- Det är ganska roligt för jag såg Joakim Romell (Romell som användarnamn på Virtual regatta) och Peter Olsson (Alocomor som användarnamn på Virtual regatta) i team e-segling när Seglingens Mästare sändes 2022. Efter det hörde jag att dom sökte efter en tjej till Nations Cup, en lagseglingstävling i e-segling. Jag tänkte då att jag måste kolla upp vad det är. Sagt och gjort så började jag spela lite och någon månad senare var jag med på en tjejclinic med Christian Harding och Peter Olsson. Direkt efter det var jag fast! Peter och Harding har varit fantastiska på att lyfta och lära mig så mycket de bara kan, samtidigt har det varit fantastiskt roligt under tiden.

Vad är din främsta merit inom e-segling?

- Jag vann tjejernas ranking i The Virtual Youth Sailing World Championship för några veckor sedan. Det är en tävling som hyllar event som utspelar sig i verklighen, men som är öppen för alla och går under sex dagar i olika båttyper. Det var otroligt kul att få vara med.

Vad är det bästa med e-segling enligt dig?

- Det är lättillgängligt! Jag kan bara ta upp telefonen och dra av ett race eller två och det spelar ingen roll vilket väder det är eller vad klockan är. Man kan alltid köra och det finns alltid folk att köra med. Det är grymt roligt. Jag gillar att man behöver tänka mycket och spänningen som blir i tävlingsmomentet. Sedan är det ju en klar fördel att jag lär mig saker jag kan ta med mig ut när jag kappseglar på vattnet. Självklart också alla människor som man lär känna som alla har samma intresse i seglingen.

Sara Granberg på mässan Dream Hack med Svenska Seglarförbundet för att visa E-segling. Foto: Christian Harding

Om du skulle ge tre tips till andra seglare som vill utvecklas inom e-segling, vad skulle det vara?

  1. Kör mycket “challenges” som är på grön nivå i början av spelet så att du verkligen lär känna de olika båttyperna och var inte rädd för att köra de blå EA-sailing World Championship när de är, det är där man lär sig som bäst.

  2. Ta tillfälle i akt och kör de regattor som finns, SM-kvalet som går nu är till exempel en fantastisk möjlighet att träna oavsett om du vill försöka kvala in till finalen eller inte.

  3. Ta kontakt med andra e-seglare, till exempel genom att bli vän med andra i spelet för att på så vis guidas in i forum där du kan lära dig mer.

Sara slänger också in ett litet bonustips till alla tjejer om att haka på de tjejclinics som finns då hon tycker det vore kul om fler tjejer fick upp ögonen för e-segling.

Sara hoppas på mer segling både online och på vattnet framöver, vi önskar henne stort lycka till.

Mer om SM i e-segling kan du läsa i notien SM i E-segling igång.

Top