Route du Rhum dag 9: en uppdatering

Route du Rhum har pågått i nio dramatiska dagar. Det hårda vädret som plågade seglarna under tävlingens första vecka skördade många offer, däribland några av tävlingens favoriter. Då fältet nu spridit ut sig som ett pärlband över Atlanten och vi redan välkomnat de första två båtarna till Pointe-à-Pitre tar vi en kik på vad som händer i racet...

7 dagar, 14 timmar och 21 minuter

62 år är ingen ålder på en havskappseglare! Det blev ett dramatiskt och supertight race om vem det var som skulle få ta emot publikens jubel i Guadeloupe. Det visade sig att gammal är äldst, då den 62årige Fransmanen Francis Joyon inte bara slog det tidigare rekordet, utan också knep segern med bara 7 minuter och 8 sekunder före sin landsman Francois Gabart.

Åttonde gången gillt för Francis Joyon

Fighten bakom giganterna

Armel Tripon seglandes ombord på Réaute Chocolat har bara 850 sjömil kvar till målgång och hoppas bli den tredje skeppare att nå Pointe-à-Pitre. Med en säker ledning på dryga 400 miles till närmsta båt i Multi50-klassen, kan Tripon vara ganska säker på en klasseger.

Armel Tripon

Det största hotet om att bli tredje skeppare att korsa mållinjen kommer faktiskt från en annan båtklass. Alex Thompson som kopplat ett bra grepp om IMOCA-klassen som han leder med över 180 miles jagar Tripon. Britten seglandes på Hugo Boss ligger ca 130 miles sydost om Fransmannen och de båda skepparna pushar sina väldigt olika båtar hårt i de östliga Passadvindarna.

En uppdatering från Alex Thomson 

Kollision!

Tidigt imorse nåddes vi av nyheten att Sébastien Déstremau från Frankrike och Ari Pekka Huusela från Finland, hade kolliderat 555 miles utanför den Nordafrikanska kusten. Ingen av skepparna uppges vara skadad, men båda rapporterar att de har mindre skador på sina respektive båtar.

Déstremeau låg på andra plats i Rhum Mono-klassen med sin IMOCA Alcatraz It FaceOcéan och den finska piloten Huusela låg på elfte plats i IMOCA-klassen med sin Ariel II. Huusela seglade på västlig kurs och Déstremau på sydlig letandes efter starkare vindar när kollisonen uppstod tidigt imorse.

Ryking Rapporterar från Class40

”I min förra rapport sa jag att jag kan stå på knä för att göra en macka, men aldrig att jag viker mig för Moder Naturs krafter. Jag antar att hon på något sätt fick reda på det, för nu sitter jag här med lite vind och stora vågor” berättar Mikael i sin sjätte rapport.

”Just nu ligger jag i ett högtryck. Båtarna söder om mig har fortfarande bra tryck och seglar fort fram, medans jag mest saktar ner. Båtarna norr om och framför mig börjar också stanna. Prognosen säger att det inte finns någon stans att fly, förutom att fortsätta igenom högtrycket, så det borde påverka båtarna framför mig också. Efter det ska ett bytt lågtryckssystem rulla in med starkare vindar och förhoppningsvis bra vinklar för att ta mig snabbt fram längs romens väg.”

Läs hela rapporten från Mikael här!

Top