Racerapport: Göteborg Open sea Race

En eloge till tävlingsledning och deltagare involverade i årets upplaga av Göteborg Open sea Race. Vi tackar arrangören Göteborgs Quinnliga Segelsällskap för ännu en racerapport (extra kul då de generellt har lyst med sin frånvaro den här säsongen). Om du vill fördjupa dig lite extra kan racet återupplevas på TracTrac.

Det blev även i år mycket vind och en del regn när det var dags för årets upplaga av Göteborg Open sea Race. Starten gick i halvvind och sen blev det kryss ut mot Trubaduren för att runda Vinga, det var mycket sjö och den första sträckan bjöd på utmaningar. Efter rundningen på väg upp mot Hätteberget blev det lugnare och seglarna slog ut rev och en del bytte segel. Över till Skagen blev det kryss igen och senare ett vindvrid som påverkade de som kom senare i fältet. När Skagens rev var rundat innebar sträckan ner till bojen nordost om Läsö svaga halvvindar men även ett område näst intill utan vind. Fältet som fram till dess varit ganska samlat, med undantag av Progressiva, delades upp när en del fastnade i ”vindhålet”. Sista delen av racet bjöd på undanvindar upp mot Trubaduren igen.

Tävlingsledningen hade inför 2020 gjort flera förändringar. Havskappseglingen gick fem veckor tidigare i år och med ny bana. Ytterligare en nyhet var satsningen på live-tracking av racet via satellit, något man som med facit i hand definitivt vill fortsätta med. Det gör havskappsegling i den mån det är möjligt till en ”publiksport” och både intresserade och seglare kan i efterhand titta på racet också. Planerna var att ha en middag på kvällen före racet, och en gemensam frukost på Seglarkrogen före start. De nya idéerna tar man med sig till nästa år, för till följd av Covid-19 genomfördes tävlingen helt utan sociala arrangemang. Prisutdelningen kommer därför också att hållas senare i höst. Det känns extra roligt i år att man kunde genomföra Göteborg Open sea Race på ett bra sätt. Man var länge osäkra på om man skulle lyckas få de tillstånd som krävdes, och om man kunde anpassa racet till rådande omständigheter utan drastiska förändringar, t ex i form av bana endast på svenska vatten.

Göteborgs Quinnliga Segelsällskap arrangerar racet. Avsikten är att bredda intresset för och öka kunskapen om havskappsegling på Västkusten, återskapa traditionen med ett offshore race här i Göteborg och bidra till att få fram fler kvinnliga havskappseglare.

Destiny. Foto Ina Olsvik

Jigy. Foto Ina Olsvik

Progressiva. Foto Ina Olsvik

Farrgo. Foto Ina Olsvik

Sunkini. Foto Ina Olsvik

Top