Paddling Film Festival till Koster

En aning off-topic men en sak vi har gemensamt med paddlare är kärleken till kust och hav. Här följer ett pressmeddelande om att årets bästa paddlingsfilmer har krönts och efter Skandinavienpremiären i Grebbestad, går turen för första gång till Koster.

Fotografiet ovan: Ingela och Marcus Holgersson som driver Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor brinner för paddling, hav och film och tar den internationella Paddling Film Festivalen till Koster lördag 13 april.

Som en kick-start på paddlingssäsongen går den internationella paddling film festivalen till Koster lördag den 13 april 2024, då det blir det en helkväll på Naturum Kosterhavet vid Ekenäs, Sydkoster. Under kvällen kl 18-21 visas ca 10 av världens bästa kortfilmer med fokus på paddling (engelskt tal).

Filmerna tas ut av en jury som sitter i Kanada. Därefter går filmerna ut på en världsturné och nu är det Skandinaviens tur. I samband med filmvisningen på Koster finns möjlighet att träffa kollegor från branschen, gäster och intressenter före, efter och under filmerna. Innan filmerna bjuds även på öppna föreläsningar mellan kl 16-17. Det finns även möjlighet att ta del av utställningar, avnjuta lokal mat och dryck från Kosters Rökeri för att ladda upp inför och under kvällens filmvisning. Det delas ut fina priser från utställare och sponsorer bland annat en Guidad paddling i Kosterhavets nationalpark från Skärgårdsidyllen.

Efter filmerna har en båt chartrats från KustEvent som tar med de gäster som valt att inte stanna kvar på Koster, tillbaka till Strömstad. En båttur som ingår i festivalbiljetten. I Strömstad öppnar Scandic Laholmen upp sina armar med pianobaren för ett efterhäng för festivaldeltagare och andra. De som stannar över natten har möjlighet att gå till Kallbadhuset i Strömstad på söndagen för ett kallt dopp i havet. Och dom som kommer tidigt på lördagen har möjlighet att boka sig på en guidade Nationalparkspaddling med Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor.

Bakom festivalen står Ingela och Marcus Holgersson som tillsammans driver Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor; Vi brinner för paddling och älskar film – så här har vi chansen att förena dom två och dessutom skapa en samlingsplats för paddlare och andra som är intresserade av natur- och äventyrsfilm, något vi själva har saknat.

Sedan 2013 har Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor en filial på Ekenäs, Koster, där de hyr ut kajaker och arrangerar paddlingar året. Tanken bakom festivalen är att bidra till ett levande samhälle året om och locka besökare när och där det inte är fullt.

Ingela säger; Det som är så roligt är att vi har fått sån stöttning både från Kosterhavets Nationalpark med naturum och Strömstads kommun. Även andra företag som Ostrea som även kommer och berättar om ostronodlingen på Koster, Miniäventyr, Nordic Seafarm och Fjällbacka Gin som ställer ut och Ulrika Larsson, känd för många inom havskajakpaddling som kommer berätta om sina erfarenheter när hon paddlade längs hela Sveriges kust med start alldeles här utanför, vid norska gränsen. För att nämna några.

Marcus säger; Självklart hoppas vi på en lika stor succé på Koster som i Grebbestad, där vi arrangerat två år i rad. Koster är ett oskrivet kort och det ger alltid lite extra pirr i magen. Så nu håller vi tummarna för fulla salonger och en härlig start på sommarsäsongen!

Med dessa ord, välkomnar Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor alla till 2024 Paddling Film Festival.

Den internationella Paddling Film Festivalen kommer till Koster lördagen den 13 april. Foto: Palmhagen Productions

Top