Mycket nytt i årets World Matchracing Tour - bland annat 1 miljon dollar i prispengar på Marstrand!

Nyligen avslutades den gångna säsongen av World Matchracing Tour med finaltävlingen i Malaysia. Där tog Ian Williams hem segern och därmed också, för sjätte gången, titeln världsmästare genom vinst i den sammanlagda touren. Williams har varit en dominerande faktor de senaste åren och detta var hans sjätte tourtitel. Nu väntar dock nya tider på touren med många nyheter i och med att  Aston Harald köpte World Matchracing tour i höstas. Med detta följer en helt ny spelplan och möjligheterna för nya seglare att slå sig in ökar.


En av nyheterna på touren 2016 är att deltävlingen i Marstrand återigen blir avslutningstävling. Detta efter att tävlingen i Malaysia varit sådan de senaste åren. Vi känner tävlingen i Marstrand som Stena Match Cup Sweden, men detta kommer inte bli namnet på den i sommar. Stenakoncernen meddelade nyligen att man valt att inte förnya sitt titelsponsorskap och därmed blir det Match Cup Sweden i sommar. Eftersom man nu ändrar tourcykeln innebär det att 2016 års säsong blir en kort sådan för att "hamna rätt" i deltävlingsordningen. Utöver Marstrand blir det deltävlingar i Perth, Long Beach, Köpenhamn och Newport. Alla dessa under namnet "World Championships Event"

Ytterligare en nyhet, kanske den största förändringen av dem alla, är att tourtävlingarna nu kommer seglas i kolfiberkatamaranen M32. En förändring som kommer ställa helt andra krav på seglarna och skapa möjligheter för nya seglare med exempelvis flerskrovsbakgrund att slå sig in. En morot för dessa kommer med all säkerhet vara prispengarna som på alla tävlingar skall uppgå till 200 000 Euro. På Match Cup Sweden kommer förstapriset vara på enorma 1 miljon dollar!

20 besättningar kommer få delta på varje tävling och av dessa är 10 tourkortsinnehavare. Där hittar vi bland annat Björn Hansen, Keith Swinton och Taylor Canfield. Nya besättningar blir Spindrift Racing som nyligen seglat runt jorden i sin offshoretrimaran, samt några av SCA-tjejerna i the Magenta Project.

Det kommer dock också finnas två kvalificeringsregattor inför varje tourtävling, detta under namnet "World Tour Qualifier". På dessa tävlingar kommer de tre bästa besättningarna få en inbjudan till efterföljande tourtävling. Till Match Cup Sweden kommer de 20 bäst placerade besättningarna i totalsammandraget bjudas in. Seglingsformatet blir en mix av fleet- och matchracing, där det förstnämnda inleder varje event och avgör vilka 16 besättningar som går vidare till matchracingdelen.

Spana in teasern för årets mycket spännande tour nedan! Läs mer på wmrt.com.

2016 World Match Racing Tour Event Schedule

1 - 5 February 2016

World Tour Qualifier for World Match Racing Tour Fremantle:

Warren Jones Regatta, Perth, Australia

24 - 26 February 2016

World Tour Qualifier for World Match Racing Tour Fremantle:

South Of Perth Match Cup, Perth, Australia

2 - 7 March 2016

World Championship Stage 1: World Match Racing Tour Fremantle

14 - 16 March 2016

World Tour Qualifier for World Match Racing Tour Copenhagen:

Bermuda

18 - 20 March 2016

World Tour Qualifier for World Match Racing Tour Newport:

Bermuda

1 - 3 April 2016

World Tour Qualifier for World Match Racing Tour Long Beach:

Ficker Cup, California, USA

5 - 10 April 2016

World Championship Stage 2: World Match Racing Tour Long Beach/Congressional Cup

2 - 4 May 2016

World Tour Qualifier for World Match Racing Tour Copenhagen:

Copenhagen, Denmark

9 - 14 May 2016

World Championship Stage 3: World Match Racing Tour Copenhagen

26 - 28 May 2016

World Tour Qualifier for World Match Racing Tour Newport:

Newport, Rhode Island, USA

30 May – 4 June 2016

World Championship Stage 4: World Match Racing Tour Newport

4 - 9 July 2016

World Championship Finals: World Match Racing Tour Marstrand, Sweden

Top