Medaljhopp i världscupseglingen i Frankrike

Då börjar det dra ihop sig för världscup igen, den här gången i franska Hyères, och vi har hela 29 svenska besättningar på plats. Här kommer ett pressmeddelande från Svenska Seglarförbundet. Efter pressmeddelandet följer bilder på vinnarna från senaste världscupen på Mallorca.


En silvermedalj och flera finalplaceringar på förra världscuptävlingen, visar att generationsväxlingen efter OS i London är fortsatt framgångsrik. Och nu är hela det svenska landslaget är på plats i Hyères, Frankrike, för att kämpa om medaljer mot världseliten.

På måndag inleds den avslutande omgången av säsongens världscup i segling i de olympiska klasserna och avslutas med finaler på lördag 26 april.

SWE Sailing Team, det svenska seglingslandslaget, har genomgått en generationsväxling efter OS i London och visar en växande potential med bland annat flera fina resultat i förra världscuptävlingen i början av april på Mallorca. Det blev en svensk succé då Anton Dahlberg och Fredrik Bergström tog en silvermedalj efter en stark insats och bland andra slog världsettan.

- En av svensk seglings största framgångar sedan medaljerna vid OS i London 2012, menar förbundskapten Magnus Grävare.

Några av de svenska seglare man bör ha koll på är: Anton Dahlberg/Fredrik Bergström har med sin silvermedalj i 470 på Mallorca visat att de kan nå den absoluta toppen. I 49er FX seglar bland andra Lisa Ericson/Hanna Klinga som på Mallorca upprepade resultatet från sin succédebut i Miami. De tog sig till final och slutade på tionde plats. I 49er-klassen börjar Carl P Sylvan/Otto Hamel etablera sig bland topp-tio i världen efter ytterligare en finalplats på Mallorca där de slutade totalt på nionde plats.

Max Salminen, guldmedaljören från OS i London tillsammans med Fredrik Lööf, seglar nu enmansbåten Finnjolle och kommer få hård konkurrens av världscupsegraren från Melbourne i höstas, Björn Allansson.

I största klassen Laser, med 130 startande, finns Jesper Stålheim som kom femma i oerhört hård konkurrens vid senaste VM, plus hans landslagskompis Emil Cedergårdh. Båda dessa seglare kan göra toppresultat.

Josefin Olsson, Laser Radialseglare med rutin från London-OS, har potential att nå upp till pallen bland de 90 som deltar.

Fler svenskar än de ovan kan göra fina resultat. Världscupen Hyères är säsongens femte och sista regatta i världscupen för de olympiska klasserna. Det är en värdemätare inför fortsatta betydelsefulla tävlingar under året. I augusti anordnas ett för-OS i Rio de Janeiro i segling. Men säsongens viktigaste tävling är OS-klassernas gemensamma VM i Santander, Spanien i september. I samband med VM kommer hälften av de nationsplatser som delas ut till OS 2016, att avgöras.

Svenska deltagare i Hyères

49er (herr)

Victor Bergström/Victor Västernäs, GKSS

Fritiof Hedström/Niclas Düring, GKSS

Carl P. Sylvan/Otto Hamel, GKSS

James Olsson/Hannes Westberg, GKSS

Gustav Pettersson/Marcus Anjemark, KSSS

49er FX (dam)

Lisa Ericson/Hanna Klinga, GKSS

Julia Gross/Cecilia Jonsson, KSSS

Randi Forså/Nathalie Lagergren, GKSS

Johanna Sommarlund/Therese Antman, KSSS

470 (herr)

Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, KSSS

Carl-Fredrik Fock/Markus Dackhammar, GKSS

Finnjolle (herr)

Björn Allansson, GKSS

Max Salminen, GKSS

Laser (herr)

Emil Cedergårdh, GKSS

Jesper Stålheim, KSSS

Emil Bengtsson, GKSS

Philip Claesson, GKSS

Anders Karlsson, GKSS

Claes Törnsten, KSSS

Laser Radial (dam)

Josefin Olsson, KSSS

Julia Carlsson, GKSS

Lovisa Karlsson, GKSS

Caroline Bristulf Norén, GKSS

Klara Wester, GKSS

Nacra 17 (mixad)

Tim Shuwalow/Celine Van Dooren (NED), KSSS

Sandra Sandqvist/David Jonsson, KSSS

RS:X (dam)

Fanny Baumann, KSSS

Andrea Holm, KSSS

RS:X (herr)

Adam Holm, KSSS

Världscupen 2013-14

okt 2013, Qingdao, Kina

dec 2013, Melbourne, Australien

feb 2014, Miami, USA

apr 2014, Palma de Mallorca, Spanien

21-26 april 2014, Hyères, Frankrike

Följ världscupen ISAF Sailing World Cup på www.sailing.org, tävlingens hemsida swc.ffvoile.comFacebook och Twitter.

Top