Många oerfarna båtförare på havet i sommar

Till följd av coronapandemin är det många som väljer att stanna hemma i Sverige under semestern. Det märks inte minst på båtförsäljningen som skjutit i höjden, och det är många som skaffat båt för första gången.

– Vi ser en stor ökning av larmsamtal där midsommar var extrem, säger sjöföretagaren Niklas Eriksson.
Enligt båtbranschens riksförbund har ökningen av sålda båtar varit så extrem att det knappt går få tag i en ny båt. Enligt sjöräddningen märks ökningen av med framförallt många nya sjöovana båtägare. Sjöföretagaren Niklas Eriksson jobbar bland annat med bärgning och assistans – och han märker av den stora ökningen med fler larmsamtal.

– Vi får mycket enklare frågor. Till exempel att min motor är trasig. Havet är farligt och vi märker att flera saknar ankare ombord, vilket är en självklarhet, säger Niklas Eriksson till SVT.

Många nya ovana förare
I och med att allt fler väljer att ge ut sig på sjön har det också blivit en intensiv sommar för hamnvärdarna. Johan Lundin har aldrig tidigare har han varit med om en sådan hektisk start på båtsommaren.

–  Jag har nog aldrig behövt hjälpa människor att lägga till. Senast i dag var det en kvinna som trillade i vattnet då hon skulle kasta tamp till mig. Sedan har jag haft många människor som snurrat en halvtimme och sedan gett upp. Det är mycket osäkerheter, säger han.

Var försiktiga

Många av Search Magasines läsare är rutinerade sjöbjörnar som har bättre koll än de flesta, men vi vill ändå uppmana er att vara försiktiga och ta det säkra före det osäkra innan ni ger er ut på havet i sommar. Kolla noga väderprognosen innan ni kastar loss, och glöm inte flytvästen. 

Top