Klockan 12 går första startskottet

Då var det dags för en av årets stora seglarfester; EM i 29er. Inte mindre än 173 båtar från 24 länder har tagit sig till Saltsjöbaden och KSSS. Under två dagar har det mäts, registrerats och sista-minuten-meckats och tränats och idag måndagen den 14 augusti klockan 12:00 går första startskottet. Förväntan är stor och stämningen på topp, i alla fall av klippet från sändagens invigning att döma (du hittar det längst ner).

Målet är att köra tre race per dag för respektive fleet (fyra stycken) uppdelade på två banor. Prognosen ser ut att bjuda på svag till måttlig vind samt lite solsken. Kanske fördel hemmaseglare eller vad säger du som seglat på Baggen?

Lag att hålla koll bland killarna inkluderar naturligtvis nykrönta världsmästarna Clementine och Nathan Van Steenberge (IRL 22), Alex Demurtas och Giovanni Santi (ITA 2), Hugo Revil och Karl Devaux (FRA 3) samt bröderna Sach Anton och Johann (GER 3222).

Några tjejer som seglar in i mästerskapet med höga förväntingar är bland andra systrarna regerande europamästare Sara och Isabel Momplet Baixauli (ESP 2984), systrarna Emily och Jessica Riordan (IRL 3221) samt svenska systrarna Ebba och Ellen Fredriksson (SWE 3254) som alldeles nyligen knep VM-bronset i Weymout (mer om det kan du läsa om i notisen VM-brons till systrarna Fredriksson i 29er).

Med tanke på fördel hemmaplan bör vi också hålla ögonen på Hedvig och Hugo Liljegren (som slutade fyra på VM 2022). Det blir syskonens sista regatta i klassen innan de går över till 470. Ytterligare ett svenskt wildcard ser vi i Henric Wigforss som har en fantastisk säsong i Optimisten bakom sig (Vilken bragd: Henric Wigforss VM-guld). Henrik seglar tillsammans med William Drakenberg.

Allt om mästerskapet hittar du på 29ereuropeans.org. För aktuella resultat går du till int29erclass.ourclubadmin.com.

Så här såg det ut under söndagens invigning:

Top