Just nu: En av de kraftigaste jordbävningarna i modern tid

En av de kraftigaste jordbävningarna i Karibien någonsin inträffade utanför Honduras kust i tisdags kväll (i natt svensk tid). Fastlandet skakade och tsunami-varningar skickades ut men det blev återkallade ungefär en timme senare.


Tsunamicenter skickade ut varningar till Puerto Rico, Caymanöarna, Cuba, Jamaica och andra öar i Karibien samt Mexiko och Centralamerikas kuster. De varnade att havsnivån kunde höjas till 30 centimeter över normalt, men ingen tsunami inkom.

U.S. Geological Survey uppmätte en magnitud på 7.6, vilket innebär att det är en av de största i Karibiens historia. Jordbävningen 2010 som skapade enorm skada i Haiti mätte en magnitud på 7.0.

Honduras norra kust som ligger 202 km från jordbävningen är glest befolkad och består mest av naturreservat. 44 km väster om jordbävningen ligger Honduras Swan Islands som är obebodda förutom en liten flottbas.

CBC meterologen Johanna Wagstaffe sa att med tanke på kraften av jordbävningen så skedde de på ”en otroligt bra plats,” i vattnen mellan Honduras och Cuba.

Det har inte rapporterats om några allvarliga skador. Men skakningar har registrerats på land i nästan hela landet och några hus har spruckit i nordöstra Honduras. 

Källa: cbc.ca

Top