Havskappsegling på västkusten!

Varje år i Västerhavsveckan seglas Göteborg Open sea Race på just Västerhavet! Efter förrförra årets utmanande race ökade intresset för havskappseglingen och förra året fanns det ett stort spann i startfältet både avseende storlek på båtar och seglare, alltifrån de med mindre erfarenhet av havskappsegling till de som seglat Volvo Ocean Race. Här kommer en pressrelease från Göteborgs Quinnliga Segelsällskap.

I höstas gjorde vi en undersökning och resultatet har lett till flera förändringar inför 2018. Bland annat kommer det att finnas möjlighet att segla på shorthand-talet, och starten är förlagd till kvällen på fredag så att de som börjat arbeta igen efter semestrarna har bättre möjligheter.

Tävlingen ingår i West side cup och i år även i Fjällmans shorthanded cup. Startskottet går kl 19.30, fredagen den 10 augusti i Långedrag, med beräknad målgång under lördag kväll, ett dygn senare till samma hamn. Förväntad bana är ca 120 Nm och går via Skagens rev ner till Kummelbanke utanför Läsö, upp till Hätteberget utanför Marstrand med målgång i Långedrag, en bana som ger möjligheter för alla båtar, oberoende av storlek och vikt, att vinna tid på taktiska manövrar, och därmed ha chansen till en bra placering.

Havskappseglingen seglades allra första gången 1996, och arrangerades då av Göteborgs Havskappseglingsförbund under namnet Göteborg Offshore Race. Den gången gick starten från Stenpiren och banan, som var dubbelt så lång, gick via Läsö, Anholt, Middelsgrund, Fladens fyr och Trubaduren. Från 2004 övertog GKSS tävlingen helt, de hade då varit medarrangörer under tre år, och banan kortades till en 24-timmars segling som lades ut efter aktuella vindriktningar från år till år. De arrangerade racet fram till och med 2009.

2015 kändes det både angeläget och roligt att starta upp på nytt, det här var sommaren då både Volvo Ocean Race och Americas Cup kom till Göteborg, och nu var det Göteborgs Quinnliga Segelsällskap som tagit över stafettpinnen och arrangerade. Avsikten är att bredda intresset för och öka kunskapen om havskappsegling på Västkusten. Vi vill också återskapa traditionen med en havskappsegling här i Göteborg.

I linje med klubbens målsättning att öka intresset för havskappsegling bland kvinnor, hälsas kvinnliga besättningar extra varmt välkomna. Förutom de vanliga priserna delas ett speciellt vandringspris även ut till bästa kvinnliga team.

Gå in på www.gqss.se/goteborgopensearace för mer information.

Top