Gurra Krantz med flera på scen - Allt för sjön

Snart slår båtmässan Allt för sjön i Stockholm upp portarna och en av attraktionerna är scenprogrammet som enligt moderator Bengt Wallin bjuder på något för alla smaker. Vi har listat några av godbitarna de två första dagarna. Enjoy!

Allt för sjön går av stapeln under två långhelger, 7-10 mars samt 14-17 mars, på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Observera att vi brutalt valt ut några programpunkter som ligger oss extra varmt om hjärtat. Däremellan ligger mängder av intressanta och spännande föredrag. Du hittar dem alla på Marina scenen A06:30. Programmet i sin helhet hittar du på www.alltforsjon.se.

TORSDAGEN 7 MARS

12:00 ”The Wizard of Zenda”

Om man kan tala om giganter inom segling så är Buddy Melges en. Under åren 1964 till 1992 vann han ett OS-guld och ett brons, två gånger blev han världsmästare i Starbåt, tre gånger världsmästare i 5 5 samt sju gånger världsmästare med isjakt. Ovanpå detta, tre gånger Årets seglare i USA, han var med i Americas Cup 1992 och vann, invald i National Sailing Hall of Fame och America’s Cup Hall of Fame. Han fick smeknamnet “The Wizard of Zenda”.

Allt för sjön är oerhört stolta över att denna dag kunna visa dokumentärfilmen om av världens främsta seglaren någonsin. Möjligheten är tack vare samarbetet med Svenska Seglarförbundets Historiska utskott.

14:00 Segla med båtar du drömt om att segla med

Föreställ dig att du ger dig ut på en maritim resa ombord på en majestätisk 54 meter lång yacht och njuter av livet tillsammans med en grupp andra äventyrare. Detta flytande paradis erbjuder inte bara spänningen i att utforska utan ger också komfort och lyx som påminner om ett boutiquehotell. Med sina tre båtar, RHEA, CHRONOS och KAIROS, erbjuder Sailing-Classics unika seglingsäventyr med stil, i Karibien, Medelhavet eller däremellan.

15:00 Wow, vilket år det blir för seglingen

Seglingen blir mer och mer spektakulär, båtarna blir snabbare, i många fall flyger de verkligen fram över vattnet. År 2024 blir späckat med stora seglingsevenemang, här hemma men också internationellt. Störst blir givetvis Olympiska Spelen i Frankrike där vi hoppas på svenska framgångar, gärna med svenska seglare högst upp på prispallen. Men även på hemmaplan blir det många stora seglingsevenemang. Över 30 SM-tävlingar, tre Nordisk Mästerskap samt minst tre VM-tävlingar i Nynäshamn, Marstrand samt Varberg. I detta pass får vi träffa Marie Björling Duell (Förbundsdirektör/Sportchef) från Svenska Seglarförbundet som ger oss en uppdatering om läget inför sommarens tävlingar, givetvis med fokus på Olympiska Spelen i Frankrike.

16:00 Sven Yrvind

En av Allt för sjöns mest uppskattade gäster på scenen är Sven Yrvind. Denna gång får vi dels höra Sven berätta om sina tidigare äventyr (och de är många), dels blir det ett samtal kring han passion får små båtar, hur det går med bygget av den nya båten och om några av hans många ”uppfinningar”. Det blir också ett samtal kring ensamheten när man är på havet så länge som Sven varit tidigare och inte minst som nästa seglats är planerad att bli.

18:00 Seglingsinspiration på högsta nivå – Seglarforum

Seglarforum, som arrangeras av Kungliga Svenska Segel Sällskapet (KSSS), har varit ett inslag på Allt för sjön under många år. I början som ett arrangemang för medlemmar i KSSS. Sedan 2023 har KSSS öppnat upp Seglarforum för alla seglingsintresserade i och med det fördjupade samarbetet mellan KSSS och båtmässan Allt för sjön.

Ur KSSS program:

> Hela Sveriges skeppare, från den prisbelönta realityserien ”Över Atlanten”, Gunnar ”Gurra” Krantz deltar.
> Skepparen för American Magic i America's Cup Terry Hutchinson är med online.
> OS-medaljörerna Anton Dahlberg och Josefin Olsson finns på plats och pratar om sommarens Olympiska Spel.
> OS-medaljören Fredrik Bergström och Womens America's Cup-seglaren Julia Gross om svenska Youth och Womens America's Cup-satsningen Swedish Challenge.

FREDAGEN 8 MARS

11:30 Classic Boat Show

Sedan många år är Classic Boat Show en av Allt för sjöns mest uppskattade avdelningar, i mässhallen sprids doften av tjära och fernissa. På scenen fylls programmet denna dag med berättelser om dåtid och nutid men också med film.

11:45 Reviving Sweden´s Maritime History – The Ohlson Project

I detta inslag på Allt för sjöns scen kommer vi få träffa Einars dotter Christina och mässbesökare får se dokumentärfilmen Reviving Sweden´s Maritime History – The Ohlson Project som handlar bröderna Einar och Carl-Eric Ohlson.

I klippet nedan får vi träffa John Gustavsson som var kusin med Einar och Carl-Eric Ohlson och arbetade tillsammans med de båda bröderna under många år.

13:45 Unik klubb med unik monter

I snart 35 år har Sail Yacht Society (SYS) tagit ett stort ansvar för att bevara, och vårda, de äldre segeljakterna i Sverige. I år syns SYS extra mycket på Allt för sjön i och med en monter med sju äldre segelbåtar. I detta inslag på scenen får vi höra mer om SYS verksamhet, de olika stipendier och utmärkelser som delas ut. Givetvis blir det inslag om båtarna och om seglingar med dessa. Både för nöjes skull och som kappsegling.

15:30 Han lever mitt bland träbåtar och Unescos världsarvslista

Håkan Söderkvist i botten lärare i bland annat hantverk, slöjd och matematik. Men så kom en dag båtarna in i hans liv. Nu har han i över 30 år båtbyggare och med att renovera båtar men också som lärare på Skeppsholmens folkhögskola. På Skeppsholmen får han jobba med framtidens båtbyggare. I detta inslag får vi höra Håkans tankar om träbåtsbyggande, om framtidens träbåtsbyggare och hur vi bevarar en viktig tradition – båtbyggandet.

Top