FOLKBÅTARNAS SVENSKA MÄSTARE VANN TRELAGS KAPPSEGLING - KSSS ELIT TVÅA

Kappseglingen mellan tre lag med två folkbåtar vardera i Search Magazine Classic Yacht Challenge blev en ny erfarenhet för OS-deltagarna i 470 Anton Dahlberg och Fredrik Bergström samt laserseglaren Filip Larsson och finnjolleseglaren Johannes Pettersson i KSSS elitlag.Folkbåtarnas individuella svenska mästare är Anders Olsen och Lars-Gunnar Lindberg. Lars-Gunnar hade för dagen lämnat över rodret till ”Hobbe” Wärnegård, som nyligen vann KSSS Saltsjöbadsregatta. De vann överraskande över KSSS elitlag och folkbåtarnas lagmästare Halmstad SS med Svante Svensson och Mats Milborn vid pinn i var sin båt.


-Folkbåtsmästarnas lag bjöd verkligen på en lysande uppvisning i hur en pigg 75-åring ska seglas, säger SEARCH Magazines chefredaktör Anna-Lena Elled i en kommentar. Det är precis sånt här vi vill lyfta fram med vår satsning på att bevaka segling med klassiska båtar. Stort GRATTIS till vinnande laget!

Det var ett mycket intressant kappseglingsupplägg som inte prövats tidigare med tre lag som seglade enligt lagkappseglingsreglerna istället för normalt två lag – och det fungerade fint, menar Folkbåtsförbundets ordförande Donald Bratt. Evenemenget är ett av flera där folkbåtens 75-årsjubileum firats.

Vad gästerna inte var beredda på var de svårseglade banorna utanför Vikingarnas SS hamn på Djurgården i Stockholm. Vindarna är krångliga och det hjälper inte att ha en vältrimmad båt, utan det viktiga är att förutsäga var vinden skall komma ifrån och det föjer inget bestämt mönster.

JÄMNSTARKA BÅTAR VÄGEN TILL FRAMGÅNG

I första racet visade folkbåtarnas individuella mästarlag ”folkbåt elit” att två jämnstarka båtar är vägen till framgång. Laget gjorde en vältajmad babordstart och drog ifrån med detsamma och det var avgjort på fem minuter.

I laget KSSS elit gick Anton och Johannes båt fint, men Filip och Johannes hade svårt att få fart i båten. Man plattade ut focken och gick för nära vinden istället för att fylla den och ta fart. För dagen hade KSSS-laget förstärkning av folkbåtseglarna Johan Edqvist och Ingrid Bratt.

-Vi var heller inte vana vid deplacementet och den tid det tog tid att komma upp i fart när vi väl insett hur focken skulle stå, säger Filip Larsson. När vi testade folkbåten före racen så blåste det betydligt mer.

Till saken hör att både laser och finnjolle saknar fock.

SVENSKA MÄSTAREN SMET FÖRBI DUELLERANDE KONKURRENTER

Andra racet var mer komplicerat. Anton och Fredrik tog ledningen, före ”folkbåt elits ” andra båt med ”Hobbe” Wärnegård, Lars-Gunnar Lindberg och Martin Bratt.

Filip och Johannes utkämpade en egen duell med ”LagSMlagets” Mats Milborn, Ulf Bengtsson och Ulrik Winberg. ”Folkbåt elits” båt med Anders Olsen, Pär och Johan Wärnegård låg efter men tilläts passera de duellerande och därmed blev race två avgjort och tyvärr också matchen om förstaplaceringen i hela kappseglingen. Anton och Fredrik som gick bra till att börja med fastnade i ett vindhål, så i andra racet blev ”lagSMlaget” tvåa och KSSS trea.

”Folkbåt elit” hade efter två race ointagliga två poäng och de båda andra lagen fem.

-Det blev väldigt tydligt hur viktigt det är att båtarna i det egna laget seglar jämt, säger Donald Bratt, annars måste den bättre båten hela tiden titta bakåt och kolla om man behöver hjälpa till.

-Naturligtvis ska KSSS elitlag vinna en sådan här segling, men det hade krävts att de seglat lite mer tillsammans. Vi får heller inte glömma att Lilla Värtan är svårseglad och det kanske man inte var beredd på, säger Donald

DRAMATISK DISTANSSEGLING - STORFALLET LOSSNADE I OS-BÅTEN

Men den avslutande distanskappseglingen saknade inte dramatik. Starten gick utanför arrangerande Vikingarnas SS hamn in till kryssningsfartygens gula moring mellan Kastellholmen och Slussen och åter. På eftermiddagen blåste det friskt.

KSSS elit med Anton och Fredrik räknade nog de flesta ut när deras storfall lossnade i höjd med Blockhusudden, men efter en klätterinsats av båtens ägare Johan Edqvist, så kunde man hissa efter fem minuter.

Under tiden så la sig ”LagSMlagets” båt med Svante Svensson vid rodret och Anders Olsens båt i ”folkbåt elit” så nära Djurgårdslandet man kunde och tog som det verkade betryggande ledning. Den ledningen höll de båda vid rundningen vid Kastellholmen och ända fram till Saltsjökvarn där Anders seglade rakt ner mot Djurgården och fick ny vind före sina konkurrenter.

Sist låg Anton och Fredrik, men de passerade alldeles i slutet ”LagSMlagets” med Mats Milborn som rorsman och säkrade därmed andraplatsen i racet och i tävlingen.

-Vi siktade högre det är bara att erkänna, men det var fantastiskt kul seglingar, säger KSSS-lagets Filip Larsson

-Det var fint att det fanns tre båtar i plast och tre i trä. Det var läckert att segla träbåt. Kulturen kändes faktiskt i båten på något sätt, säger Fredrik Bergström

-I sista racet, som med frisk vind passade KSSS elit bättre, hade Fredrik och Anton otur, säger Donald Bratt.

-Deras upphämtning på distansseglingen var snudd på världsklass, konstaterar Donald.

-Sedan är det ju speciellt med lagsegling att man för att vinna inte bara måste tänka på den egna båten utan också på den andra, säger Donald.

TEXT OLLE APPELBERG

Top