Fina svenska resultat på 29er Euro Cup i Slovenien

Fjärde tävlingen i Euro Cup Series 2024, 29er avgjordes i söndags i Koper, Slovenien. Det var fyra svenska besättningar på plats och alla presterade på hög nivå i olika utmanande väderförhållanden. Totalt deltog 70 båtar i regattan.

Regattan sträckte över fyra dagar. Den inleddes på torsdagen med dålig sikt och ostabila vindar, vilket ledde till att det blev lång väntan på land och tyvärr inga race. Under den andra dagen genomfördes fyra race i lätt och vridig vind. Enligt seglarna på plats var det kluriga förhållanden men riktigt spännande racing. Dag tre bestod av avbrutna race och många försök till starter av race på grund av att vinden återigen var väldigt lätt och vred mycket. Efter väntan på både land och vattnet fick tillslut den skickliga tävlingsledningen igenom ett race för båda fleeten.

Med fem race i grundomgången gick seglarna in i finalseglingar på regattans sista dag. På morgonen blåste det mycket, som prognoserna hade förutspått. Alla fyra svenska besättningar var taggade inför att segla guldfinalen och flera tyckte det skulle bli kul med lite hårdare vind efter mycket lättvind i grundomgången. Under söndagen genomfördes fyra race i hårdare vindar nära land, vilket bidrog till att vinden blev extremt skiftig.

En tajt kryssrundning. Foto: Jadralni Klub Jadro Koper

Tre av de svenska besättningarna kom bland de 10 första båtarna. Ida Elfving och Emil Gustavsson placerade sig på en sjätteplats och fick i och med det pris som andra mixed båt. Tätt därefter landade Esther Lagerstrand och Melker Bondjers som placerade sig på en tredje plats i mixedklassen. Henric Wigforss och William Drakenberg slutade på en andra plats i U17-klassen.


Mixed prispallen, till vänster Emil & Ida, till höger Esther och Melker. Foto: Max Zetterström

Esther tycker att det var en spännande regatta med mycket utmanande förhållanden. Esther och Melker började segla i år och säger att det känns lovande inför kommande tävlingar och roligt att komma igång med seglingssäongen.

På plats i Koper, Slovenien var följande besättningar:

6 Ida Elfving & Emil Gustavsson, KSSS/LBSK
7 Esther Lagerstrand & Melker Bondjers, GKSS
10 Erik Bengtsson & Max Zetterström, GKSS/BOSS
21 Henric Wigforss & William Drakenberg, KSSS

Resultaten hittar du på racingrulesofsailing.org.

Starten sett från lovart i Koper, Slovenien. Foto: Jadralni Klub Jadro Koper

Påsklovet fortsätter med träning i Riva Del Garda och Koper innan det är dags för att åka hem till Sverige och köra på i full fart på hemmaplan.

Nu pågår även den femte deltävlingen i europacupserien i Hyères. Även där är Sverige representerat av fem besättningar. Följ den regattan på coych.org.

Top