Den bästa bluewater-cruisern vi någonsin byggt

Det är stora ord X-Yachts VD Kræn Brinck Nielsen använder när han beskriver varvets nya Xc 47, som markerar starten på en helt ny generation båtar (XCruising) - byggda för cruising - shorthanded om så behövs - i när och fjärran.


Xc 47 markerar början av en helt ny generation båtar i serien XCruising. Konceptet bygger på många års erfarenhet och önskan att leverera en sann bluewater-cruiser till det växande antal seglare som drömmer om att kasta loss på långseglats. Kort beskrivet är Xc 47 en elegant cruiser med hög prestanda, designad för säker och komfortabel segling på små och stora hav. Teamet som ligger bakom skapelsen har lagt extra stort fokus på att designa en båt som seglas lätt och säkert shorthanded.

X-Yachts nya bluewater-cruiser Xc 47. Illustration: X-Yachts

Dagens cruising sker ofta shorthanded vilket varit en av utgångspunkterna genom hela designprocessen. Några detaljer och funktioner är kända sedan tidigare, men på Xc 47 är de utförda med en aldrig tidigare skådad stilkänsla, i alla fall enligt varvet själva. Samtliga trimpunkter sitter lättillgängliga för rorsman, inklusive avlastarna. Fyra vinschar (två på vardera sida) är placerade framför rattarna. Linorna löper i kanaler under däck. Travaren har tagits bort från sittbrunnen och placerats framför sprayhooden. Sittbrunnen är djup och väl skyddad, som sig bör på en långdistansare. Det finns fina ytor för både social samvora och sol och bad.

En av nyheterna är vad varvet benämner “semi deck saloon” - en lösningen som ger bättre sikt och mer naturligt ljus under däck samt möjligheten till durk i flera nivåer. Man har också förbättrat förvaringsmöjligheterna, dock utan att tumma på den rena och tidlösa designen.

Ytterligare detaljer som varvet nämner är den uppdaterade designen exteriört samt att man förstärkt båten med kolfiber dör det behövs, utan att addera onödig vikt.

Allt om nya Xc 47, exteriört och interiört,  hittar du på www.x-yachts.com.

X-Yachts nya bluewater-cruiser Xc 47. Illustration: X-Yachts

Xc 47 kommer att sjösättas tidigt 2024. Priset startar på 750000 Euro exklusive VAT. Utöver X-Yachts utmärkande kvalitet kommer båten med bogpropeller, en stor charger/inverter, peke i kolfiber, honey-comb-durk med mera.

Top