Champions League-semifinal i segling

Två svenska klubbar är på startlinjen när femte säsongen av Champions League (CL) i segling drar igång med första semifinalen på Sardinien i helgen. Malmö Segelsällskap och Cape Crow YC från Göteborg är i Porto Cervo för att försvara de svenska färgerna. Här kommer ett pressmeddelande från Svenska Seglarförbundet.

Champions League-seglingarna återvänder därmed till förra årets finalarena i Porto Cervo där hemmaklubben, Yacht Club Costa Smeralda, seglade hem 2017-års titel. Till semifinalen 31 maj-3 juni kommer 32 klubbar från 17 länder, varav två klubbar från Sverige.

- Vi åker ner med ett gäng som består av Jacob Lundqvist (rorsman), Herman Andersson (taktik), Will Holt (fördäck) och så jag, berättar Erik Malmberg (trim) från Cape Crow Yacht Club.

I fjol var första året som CCYC deltog i CL då de seglade både semifinal i S:t Petersburg samt finalen i Porto Cervo.

- Vi kände att vi låg lite efter toppklubbarna vad gäller båthantering och båtfart i vissa förhållanden, något som brukar vara våra styrkor hemma i Sverige. Men det var nyttigt för oss att vara med då nivån är ganska mycket högre än vad vi seglat mot tidigare. Alla är riktigt bra, berättar Erik Malmberg och fortsätter:

- Vi kände att vi inte riktigt presterade på topp förra året då vi var lite för ojämna och hade för mycket strul med båthantering och annat. Mycket berodde på dåliga förberedelser samt orutin i J/70. Men nu är vi revanschsugna och så har vi med en av Sveriges bästa J/70-seglare, Jacob Lundqvist, som rorsman. Målet är att kvala in till CL-finalen i S:t Moritz.

Malmö Segel Sällskap skickar ett rutinerat gäng, som senast seglade för klubben i den allsvenska premiären, nämligen: Martin Fridh (rorsman), Ylva Hofvander Trulsson, (trim), Jacob Reuterskiöld, (trim) och Per-Håkan Persson, (taktik/fördäck). De fyra är nu på plats på Sardinien.

- Vi förbereder oss för tuffa seglingar. Det är första gången vi är med i Champions League medan många av de andra har varit här förut och är mycket duktiga. Vi träffade ett lag från Hellerup igår som varit med tre gånger tidigare och försökte pumpa dem på information, men de avslöjade inga hemligheter, berättar Martin Fridh och fortsätter:

- Vi har förberett oss genom att träna på hemmaplan, delta i J/70-SM och allsvenskan i Malmö. Vårt mål är att representera Malmö Segel Sällskap väl och ta klubben till finalen i S:t Moritz. Vi kommer att göra vårt bästa för att behålla flytet vi hade under seglingarna i Malmö då vi seglade på topp.

Inför den femte Champions League-säsongen presenterar arrangörerna några nyheter. En är att antalet tävlingsdagar ökar till fyra. Och det är första säsongen som man presenterar två nya ”ligor”, dels för ungdomar, dels för kvinnor - under namnen Youth Sailing Champions League and Women’s Sailing Champions League. Målsättningen är att göra lagsegling mer tillgänglig och mer attraktiv till en större grupp av seglare.

De två avslutande dagarna vid alla Champions League-evenemang kommer att kunna följas live (från kl. 12:00, CEST) via: sailing-championsleague.com

Nästa CL-semifinal kommer att arrangeras i S:t Petersburg i Ryssland 3–6 augusti och finalen avgörs sedan i de schweiziska alperna där S:t Moritz Segel Club står som värd 30 augusti–2 september.

Top