CARLSSONS BÅTVARV SKÄNKER KLASSISKA STARBÅTAR TILL NY AMERIKANSK CUP

Starbåtar i trä räddas, restaureras och kappseglar i Vintage Gold Cup på Gull Lake i Michigan. The Vintage Gold Cup är en ny årlig cup med syfte att högtidlighålla starbåtarnas och starklassens händelserika historia.En gång i tiden var över 5000 träbåtar registrerade i klassen. The Vintage Gold Cup är öppen för starbåtar i trä. Invigningsfestligheterna gick av stapeln 27-30 september på Gull Lake i Richland i Michigan. Båtarna tävlade i två klasser; “Classic Vintage”, det vill säga träbåtar som restaurerats nära originalutförandet och där mast och bom är i trä, och “Performance Vintage” som restaurerats för att segla med modern rigg. Förutom att se båtarna i aktion så kunde seglare och åskådare ta del av båtarnas historia och hur de restaurerats.

Francis Sweisguth, som var konstruktör på ett amerikanskt skeppsbyggnadskontor, ritade starbåten 1911. Starbåt var en OS-klass mellan 1932 och 2012. The Vintage Gold Cup har även svenskanknytning: Leif Carlsson från Sune Carlssons varv i Saltsjöbaden har skänkt två båtar till cupen. Dessa byggdes av hans far Sune 1962 och 1965.

Sune Carlsson är en legendarisk starbåtseglare som deltagit i 17 VM, 20 EM och 59 SM. Han var rorsman i OS i Rom och blev som bäst tvåa i VM 1977. Sune seglar fortfarande aktivt vid 85 års ålder.

OLLE APPELBERG

Top