Blåsigt på Göteborg Open Sea Race

Idag startar Göteborg Open Sea Race och det kommer bli åka av i den starka vinden här på västkusten.

Det är ett spännande år för Göteborg Open Sea Race som inte bara seglas lite drygt en månad tidigare utan även har både en ny bana och  en ny Shorthanded klass.

Den nya banan är ca 115 sjömil lång och starten går i Långedrags hamn. Sen vidare via Vinga till Läsö nordost och sen upp till Skagens rev för att tillslut segla tillbaka mot västkusten och Hätteberget utanför Marstrand, för att sedan avslutas via Vinga på vägen tillbaka till Långedrag. Banan kan komma att ändras på grund av vind och vågor som under helgen ser ut att bli stormigt.

Vad är Göteborg Open sea Race? (information tagen från hemsidan)

Namnet är nytt men inte själva tävlingen. Den seglades allra första gången 1996, och arrangerades då av Göteborgs Havskappseglingsförbund under namnet Göteborg Offshore Race. Den gången gick starten från Stenpiren och banan, som var dubbelt så lång, gick via Läsö, Anholt, Middelsgrund, Fladens fyr och Trubaduren.

Från 2004 övertog GKSS tävlingen helt, de hade då varit medarrangörer under tre år, och drev den fram tilll 2010. Banan kortades till en 24-timmars segling som lades ut efter aktuella vindriktningar från år till år.

2015 kändes det både angeläget och roligt att starta upp på nytt, det här var sommaren då både Volvo Ocean Race och Americas Cup kom till Göteborg, och denna gången var det Göteborgs Quinnliga Segelsällskap som arrangerade. Avsikten är att bredda intresset för och öka kunskapen om havskappsegling på Västkusten. Vi vill också återskapa traditionen med en havskappsegling här i Göteborg.

I linje med klubbens målsättning att öka intresset för havskappsegling bland kvinnor, hälsas kvinnliga besättningar extra varmt välkomna. Förutom de vanliga priserna delas ett speciellt vandringspris även ut till bästa kvinnliga team.

För mer information besök: www.gqss.se

Bilderna från racet 2016

Top