Besöksboom väntar i Stockholms skärgård

Många semesterfirare väntas ge sig ut på sjön i sommar och det ställer krav på gästhamnarna där båtarna ligger tätt – inte minst under midsommar.

"Vi tar det på största allvar och jobbar jättemycket med den här frågan", säger Dick Netterlid på Riksföreningen Gästhamnar Sverige. Varma högsommardagar ligger båtarna tätt, ofta i multipla led, i Sveriges populäraste gästhamnar. Och nu när det är tillåtet att resa inom Sverige igen, men UD:s avrådan för utrikesresor ligger kvar, väntas fler svenskar semestra till sjöss.

"Vi ser en uppgång. Många som vanligtvis seglar i Norge, Tyskland och Danmark seglar på hemmavatten nu" fortsätter Dick. Branschen drog en lättnadens suck när beskedet om inrikesresor kom, och redan nu ser bokningsläget ”positivt ut”.

"Vår bransch är beroende av gäster rent ekonomiskt, så vi hoppas på en ”invasion” nu. Men det ställer krav på oss att ta ansvar och hålla den sociala distansen" säger han.

Nya rutiner på Sandhamn

Malin Dunér som är hamnkapten för gästhamnarna på Sandhamn, Lökholmen och Telegrafholmen i Stockholms skärgård, tror att många planerar att fira midsommar i sina båtar. "Det är svårt att veta i nuläget, men jag tror att det kommer att komma ganska många båtar", säger hon.

Men allt blir inte som vanligt. Coronaviruset och risken för smittspridning hägrar fortsatt över semesterparadisen: I Sandhamn är det traditionella firandet med midsommarstång inställt, den allmänna bastun är stängd. Hamnkontoret såväl som dusch- och toalettutrymmen har fått nya regler kring köer och ett maxantal som får vistas där samtidigt, och lappar om att hålla avstånd är tapetserar bryggorna.

Tips för att säkerställa distansering - skaffa ordentliga fendrar 

Källa: SR 

Top