Antagningen till Seglargymnasiet 2020 klar

Efter en fyra månader lång antagningsprocess är vi glada att hälsa välkomna 13 lovande ungdomar till Seglargymnasiet med start hösten 2020.

Rekryteringen som har pågått sedan den 1 oktober avslutades i mitten av februari. 4 tjejer och 9 killar kommer till hösten att få börja en fyraårig gymnasieutbildning med inriktning på segling i Motala och i Lerum. 

Riksidrottsgymnasiet (RIG) och Nationell Idrottsutbildning (NIU) är två världsunika utbildningar där idrottsintresserade elever kan kombinera sina gymnasiestudier med sin idrott. Det svenska systemt är unikt på det sättet att eleverna får betyg i sin idrott, i ämnet Specialidrott. Svensk segling har två RIG och tre NIU. RIG:en och NIU:na i Motala och Lerum fokuserar på klasserna Laser och 29er. NIU:et i Varberg är inriktat på vindsurfing. 

I rekryteringen till Motala och Lerum ingår en skriftlig ansökan, en film som visar seglingsfärdigheterna, en intervju samt tränarreferenser. Nästa steg i processsen är att få bli kallad till intervju. Under intervjun får seglaren berätta om allt från sin seglingsbakgrund, varför hen vill gå på RIG/NIU, sina målsättningar till förmågan att samarbeta, driv och skolarbetet. 

Björn Johansson, tränare på RIG/NIU Lerum och Björn Alm, tränare på RIG/NIU Motala har båda två många års erfarenhet av att utveckla unga seglare. Tillsammans med SSF:s förbundsdirektör Marie Björling-Duell höll de under tre intensiva dagar intervjuer med förhoppningsfulla och laddade seglingsungdomar.  

Nu väntar en spännande vår fylld med förberedelser för de antagna seglarna, där boende ska fixas, gymnasieval ska göras samt de fysiska färdigheterna ska bättras på. 

Antagna till Motala:
Ida Elfving, Saltsjöbaden - KSSS
Agnes Karlsson, Ytterby - Ljungskile SS
Melker Ljungdahl, Oxelösund - KSSS/OXSS
Maximus Torstensson, Bromma - Kvarnviken BK
Filip Huljebrandt, Linköping - Linköping JS
Olof Holmberg, Stockholm - KSSS
Ville Johnsson-Stjernström, Limhamn, Malmö SS

Antagna till Lerum:
Elisa Lindskog, Stockholm - KSSS
Elsa Aronsson, Lerum - GKSS
Emil Wolfgang, Torslanda - Hjuviks BK
Theo Westerlind, Kungsbacka - Kullaviks KKK
Lukas Lindström, Västra Frölunda, GKSS
Hampus Ljungberg, Göteborg, Kullaviks KKK/Lerums SS

Top