14 anledningar till att en jorden runt-segling kanske inte är för dig

Att kasta sig ut i världen och segla från en underbar plats till en annan kan låta skönt. Men det finns många nackdelar som man lätt kan glömma. Wanderlust har gjort en lista på varför det kanske inte passar vissa.

Innan man ger sig ut på en långsegling är det månader av förberedelser, men det är nog inte för än man väl sätter segel mot horisonten som man inser vad man givit sig in på. Att kunna segla är bara halva delen, att sköta livsstilen kan vara minst lika utmanande, vilket samtidigt är charmen för många!

Om du funderar på att ge dig ut, ta en paus från förberedelserna och fråga dig själv dessa 14 frågor.

1. Om det första som kommer upp i huvudet när du tänker på segling är en man med ett välkomnande leende och buskig mustasch som håller upp en bricka med kalla drinkar. Det är inte den typen av segling vi snackar om!

2. Får tanken på att laga mat och flytta dig från sida till sida, för att inte bränna din exponerade hud, dig att må illa? Då är du inte redo för långsegling.

3. Skulle du vilja elda upp dina badbyxor efter att ha haft på dig dem i 16 timmar fem dagar i sträck? Långsegling är nog inte för dig.

4. Är att resa mellan två fantastiska platser i halva ljudets hastighet det ända sättet du kan tänka dig, är cruising på en segelbåt inte för dig. Kanske kan du använda en motorbåt?

5. Om du inte är villig att gå på middag med vänner när det luktar som att du just har sprayat ”Eau de Diesel” på dig, kommer du förmodligen inte njuta av en långsegling.

6. Om du någonsin tänkt att du är delvis vampyr för att du hatar solen, tänk inte ens tanken att göra en långsegling.

7. Om termen ”rena kläder” inte har en stor variation i definition, är du inte redo för en långsegling.

8. Om din reaktion mot att bli väckt kl 02.00 och bli tillsagd att ”det är ditt vaktpass” skulle vara att slå någon i ansiktet, ska du inte fundera på att göra en långsegling.

9. Om tanken på att leta upp åtminstone fem olika läckor i ditt hus varje gång det regnar låter absurt, är långsegling kanske inget för dig.

10. Om idén att hela ditt liv kretsar kring vädret får dig att rulla med ögonen, är du inte redo för livsstilen som långseglare.

11. Om tanken på att dricka ett stort glas med vatten som var havsvatten bara fem minuter tidigare får dig att må illa, har du en lång väg att gå innan du är redo för en långsegling.

12. Om det behöver ta mindre än 3 eller 4 timmar att åka till mataffären och inte involverar att du blir blöt på vägen, kanske du måste tänka om hela idén med att göra en långsegling.

13. Om din definition av en varm dusch inte inkluderar en 20 liter soldusch fäst på bommen som du måste vänta några timmar på tills den blir varm innan du duschar, måste du antingen ändra din definition eller inte åka på en långsegling.

14. Om du inte kan vakna upp till en ny ”att göra” lista varje morgon, fundera inte på att göra en långsegling.

Då har dom inte ens gått in på sjösjuka, draggande ankare, stormar eller att tömma toaletten. Hur som helst, det krävs mycket, men för vissa är det värt allt slit.

//Måns Holmberg

Top