Årets upplaga av MidsummerSail levde upp till sitt rykte (video)

Lätta vindar längs med Sveriges långa ostkust gjorde att årets upplaga av MidsummerSail levde upp till sitt rykte som Östersjöns längsta (900 M) och tuffaste regatta, och det med råge. Men händelsen soom fick mest uppmärksamhet var den liftande sälen. Missa inte klippet längst ner!

Totalt stod 44 båtar och 120 seglare på startlinjen. Utav dem var det Open 40 one-off-båten Black Maggy som snabbast lyckades ta sig från Östersjöns mest sydliga punkt, till dess mest nordliga, utanför Töre. Seglatsen tog 6 dagar, 21 timmar, 44 minuter och 7 sekunder.

Efter målgången berättade skeppare Wolfram Heibeck och besättningsmannen Thies Bartels på Black Maggy att den absolut största utmaningen varit de lätta och svårbedömda vindarna. Den största behållningen hade utan tvekan varit de långa, nästan magiska, dagarna ute på vattnet. Nike, en Luffe på 45 fot, skar mållinjen en dryg timme efter Black Maggy. Flera båtar tvingades bryta på grund av stiltjen.

Skeppare Wolfram Heibeck och besättningsmannen Thies Bartels på Black Maggy.

Det är mer regel än undantag att kappsegling och incidenter går hand i hand, så även i MidsummerSail. Bland annat krockade två soloseglare med varandra varav den tvingades bryta. Störst rubriker fick dock den liftande sälen, som tog tillfället i akt och klättrade upp på soloseglaren Andre Baetzs 28 fot långa trimaran Flaneur. Sälen övernattade och lämnade först på eftermiddagen dagen därpå.

Liftande säl stjäl all uppmärksamet från MidsummerSail:

Top