Första dagen avklarad: Team Pro4u från EM i Oxelösund

Europeiska Mästerskapen i havskappsegling enligt ORCi startade idag i Oxelösund. Totalt är det 71 båtar som deltar i EM och vi seglar i den största (till antalet båtar) klassen C med 37 båtar. Idag seglades två banrace i de tre klasserna A, B och C. Det var ganska mycket vind under dagen, 16 till 22 knop, och fint väder.

Totalt efter första dagen ligger vi på 8:e plats och det väl en placering vi inte riktigt är nöjda med, även om det inte är någon katastrof, regattan är lång och det gäller att prestera på en hög och jämn nivå. Men för att kunna vara med och fightas om guldet mot slutet av EM krävs det bättre resultat från oss.

I dagens första race kom vi på 10:e plats och i den andra 7,5 (delad plats), så totalt efter dag 1 har vi 17,5 poäng. Det planeras sju race under EM och man kommer kunna räkna bort ett av racen förutom havsracet. Man har således råd med ett race med en lite sämre placering men inte fler, om man skall vara med i toppen.

- Riktigt kul att start i ett så stort fält som detta med båtar som går ungefär lika fort, roligt också att vi hittade så bra fart på våra undanvindar där vi kör väldigt aktivt och pumpar i vågorna. Det vi får jobba på är att hitta lite bättre kryssfart, säger Sven Eriksson, Trim.

Generellt hade vi det tufft på den första kryssen att hitta ett fritt spår och fri vind då många båtar är snabbare än oss, faktiskt är det enligt ORCs GPH tal bara 9 av de 37 båtarna som mätetalsmässigt är “långsammare” än oss även om det är lite olika beroende på vindstyrka.

- Vi behöver hitta lite bättre position i starterna mer mot lovart och försöka segla lite snabbare och lägre på kryssarna för att bättre komma igenom vågorna när det är förhållanden som det var idag, säger Johanna Sommarlund, Trim.

Vår segelgarderob är kanske heller inte optimerad för kryss i 18-20 knop ca och vi har troligen ett glapp där som kan ha påverkat oss negativt idag.

Roligt att EM nu är igång och detta är ju den tävling som vi tränat för och sett fram emot hela säsongen! Det kanske inte gick fullt så bra som vi hoppats idag men vi laddar om och skall försöka prestera riktigt bra imorgon, säger Axel Antas Bergkvist, Mast.

EM fortsätter imorgon med havsracet som planeras pågå ca 10 timmar. Resultatet där kommer vara extra viktigt då det nte kan räknas bort. Om vi skall kunna vara med i toppen av EM kommer det sannolikt krävas att vi gör ett riktigt bra havsrace.

Resultaten från EM:s första dag finns här!

Text: Anders Björk/Trim

Top