Ed Baird seglar Stena Match Cup Sweden 2014 – seglingslegender duellerar på Marstrand

Den amerikanska seglingslegenden Ed Baird kommer att tävla i Stena Match Cup Sweden, världscuptävlingen i matchracing som avgörs på Marstrand den första veckan i juli. Den dubbla America’s Cup-vinnaren och trefaldiga VM-guldmedaljören i matchracing räknas som en av de mest framgångsrika seglarna genom tiderna och nu höjs förväntningarna inför en klassisk duell mellan Ed Baird och Magnus Holmberg.I måndags blev det officiellt att Magnus Holmberg, en av Sveriges största seglingsprofiler och grundare av tävlingen på Marstrand, kommer att delta i jubileumsupplagan av Stena Match Cup Sweden. Nu står det klart att ytterligare en seglingslegend gör honom sällskap efter att Ed Baird, 56 år, tilldelats ett wildcard till årets stora seglingsevenemang på Marstrand.
– Det är ett privilegium att vara få med och vi har alltid uppskattat att komma till Marstrand och tävla, det är en perfekt plats för matchracing eftersom åskådarna kommer så nära det som händer på havet, säger Ed Baird.

De 14 lag som kommer till Stena Match Cup Sweden 2014 hör till den absoluta eliten inom matchracing. Ed Baird ingick i startuppställningen i den första upplagan av tävlingen 1994 och har genom åren varit en mycket framgångsrik deltagare. Han har seglat fyra finaler på Marstrands tävlingsarena men fortfarande saknas en seger på hans långa meritlista.
– I alla finaler vi har seglat har vi blivit slagna av Peter Gilmour så jag hoppas att han inte är inbjuden i år. Men det är självklart en stor ära komma så långt i en tävling, och att få göra det i Sverige och Marstrand med så många vänner och supportar på plats gör det ännu bättre.

Sinsemellan har Holmberg och Baird seglat 16 semifinaler och sex finaler i Stena Match Cup Sweden, men ingen av dem har lyckats gå hela vägen till att få lyfta den stora bucklan. Nu kommer de återigen mötas öga mot öga på startlinjen i en av väldens mest prestigefyllda matchracingtävlingar.
– Magnus är en fantastisk motståndare och jag har alltid gillat att tävla mot honom. Han är aggressiv och målinriktad men också väldigt rättvis och jag respekterar honom mycket för just det. Han var också väldigt involverad i att skapa och utveckla Stena Match Cup Sweden och det uppskattar jag verkligen.

Även Magnus Holmberg ser fram emot att matchas mot Ed Baird och på pappret är deras match en de absoluta höjdpunkterna under grundomgången som inleder Stena Match Cup Sweden.
– Det är kul att det blir en extra knorr på just vårt möte. Ed seglar alltid fort och är taktisk, han är väldigt kall och förivrar sig aldrig. Det är sällan man ser honom ha en dålig dag, säger Magnus Holmberg.

Ed Baird vann den stora seglingstävlingen America’s Cup som coach för Team New Zeeland 1995 och upprepade sedan den bragden 2007 som skeppare för den Schweiziska båten Alinghi. Sedan dess har han seglat flitigt på den internationella världscupen i båttypen RC44, bland annat i deltävlingar på just Marstrand. Laget som han tar med sig till Stena Match Cup Sweden består av seglare som han tävlar med i TP52-klassen, en serie där hans lag Quantum Racing nyligen kröntes till världsmästare. Han har även seglat en handfull matchracingtävlingar genom åren och 2013 tog han sig till semifinal i Congressional Cup i Kalifornien trots hårt motstånd från världseliten.


– På många sätt är hela mitt liv som professionell seglare en förberedelse inför Marstrand och så är det inför varje tävling. De senaste åren har jag inte seglat särskilt många matchracingtävlingar men det är väldigt kul att vara tillbaka. Vi hoppas att vi ska kunna bjuda på en bra show på Marstrand och om vi skulle kunna ta oss hela vägen så hade det varit helt magiskt.

Quantum Racing           
Ed Baird (USA) – Skeppare
Sean Clarkson (NZL) - Taktiker
Tom Burnham (USA) – Pitman
Brett Jones (AUS) – Trimmare
Phil Jameson (NZL) - Fördäckare

Ed Bairds meriter i urval:
VM-guld matchracing 1995,  2003, 2004
Vinnare America’s Cup 1995 och 2007
ISAF Rolex World Sailor of the Year 2007
Finalist i Stena Match Cup Sweden 1994, 1995, 1997, 1999

Top