20 vidskepelser hos seglare

På grund av farorna som seglare och fiskare ställdes inför förr i tiden hade de mängder av vidskepelser för att känna sig säkra på havet. Detta är de 20 mest klassiska vidskepelserna. Vissa av dem känns lite konstiga idag… I Sverige är vi inte så vidskepliga men om man är på en regatta i Medelhavet och framförallt Italien rekommenderas inte att säga lycka till eller att kasta över en banan till motståndarbåten.20. Döpa om en båt

Det är otur att byta namn på en båt. Om du gör det måste du ha en ceremoni för namnets borttagning och sedan döpa om den.

 

19. Tatueringar

När tatueringar blev populärt på havet var det vanligt att tatuera in en tupp eller gris på foten. Man trodde att dessa djur skulle skydda seglarna från att drunkna genom att visa dem vägen till land.

18. Blod

Det är otur att starta fiskesäsongen utan att först spilla lite blod i ett slagsmål eller olycka.

17. Fiskenät

När man lägger ut fiskenät ger det tur att använda ett udda nummer.

16. Fosterhinna

Att ha fosterhinnan från ett nyfött barn ombord en båt skulle hindra en att drunkna. Detta betydde att seglare ofta köpte fosterhinnor inför en resa. (Fosterhinna är ett membran som skyddar ansiktet och huvudet på nyfödda bebisar).

15. Hatt överbord

Att tappa en hatt överbord var ett omen att resan skulle bli lång.

14. Äggskal

Äggskal skulle brytas ner i små bitar när ett ägg hade öppnats. Detta skulle stoppa häxor från att komma till båten och segla i skalets bitar.

13. Grooming

En person som klippte naglarna, håret eller rakade sitt skägg förde otur till båten.

12. Fötter

Platt-fotade personer hade otur på en båt, och var även undvikna av seglare innan avfärd.

11. Kvinnor

Kvinnor betydde otur ombord för att de distraherade besättningen, vilket skulle göra havet argt, och skapa förrädiska förhållanden som revansch. Men nakna kvinnor lugnade tydligen havet, vilket är anledningen till att så många galjonsfigurer var barbröstade kvinnor.

10. Dåliga seglingsdagar

Det var otur att segla på torsdagar (Thors dag, stormens gud) eller fredagar (dagen då Jesus blev avrättad), första dagen i april (dagen då Cain mördade Abel), andra måndagen i augusti (dagen då Sodom och Gomorrah förstördes), och 31 december (dagen då Judas Iscariot hängde sig själv).

9. Vakta din tunga

Vissa ord och meningar bringade otur ombord, såsom ”drunkna”, ”hejdå” och ”lycka till”. Saker som hade att göra med land trodde man innebar otur om de nämndes, så som kyrkan, grisar, rävar, katter och kaniner. 

8. Inga visslingar

Att vissla eller sjunga i vinden var förbjudet eftersom man trodde att det skulle ”vissla upp en storm”.

  

7. Inget farväl

Det innebar otur för sjömännens fruar att vinka hejdå till dem efter att de gått ut genom dörren och lämnat för en resa.

 

6. Att röra om i sitt te med en kniv eller gaffel innebar otur.

5. Att vända en brödlimpa upp och ner efter att den blivit skuren

Dessa två vidskepligheter förekom både på land och till havs.

4. Rödhåriga

Precis som platt-fotade personer, trodde man att rödhåriga personer förde otur med sig till en båt. Om man stötte på någon innan avfärd, var det ända sätter att undvika oturen att säga något till dem innan de sade något till en själv.

3. Salt

Det var otur för en besättningsman att skicka saltkaret till någon direkt. Man skulle ställa ner saltkaret så att den andre kunde plocka upp det.

2. Fishy

För att uppmuntra fiskar att bli fångade, började skottska fiskare sin fiskesession med att kasta i en av besättningsmedlemmarna för att sedan släpa upp honom igen.

1. Bananer

Inga bananer ombord. Dom troddes vara så oturliga att de kunde orsaka att båten försvann. Stora fartyg med bananer skrämde livet ur seglare.

Top