Västernäs tänker på: Mallorca och hjälmar!

Västernäs tanker på:

Läget inför OS uttagningarna efter Mallorca.

I Finnjollen känns det nu som Daniel Birgmark har tagit ett stort kliv mot att bli uttagen. Han har varit favorit länge och efter hans fina seglingar(6:a) på mallis kombinerat med hans rutin så borde det inte vara så mycket diskussion längre. Allansson kan ha en annan åsikt möjligtvis.

I Laser är det ännu svårare att ta ut en seglare, i mitt huvud har det länge stått mellan tre gubbar(Stålheim, Wigforss, Myrgren), nu blandar sig Emil Cedergårdh också med i diskussionen. Hans femte plats är riktigt bra och det sätter press på de andra gubbarna. Jag skulle inte vilja vara förbundskapten i den uttagningen.

49er började så bra, med både Ekberg/Torlen och von Geijer/During seglande som medaljkandidater, men sen gick luften ur båda båtarna. Det gör att det fortfarande är ovisst.

Förövrigt verkar det som de redan OS-uttagna båtarna fått sig en dipp på denna regatta, beror det på att man slappnar av lite eller kanske har man inte resultatfokus.

Borde man börja använda hjälm?

Jag har börjat fundera på det efter att de två senaste träningspassen, då jag använt skallen som krockkudden. Två snygga repor i ansiktet blev resultatet resultat(tur att jag inte är jobbsökande). Jag har aldrig sett någon ha hjälm i 49er, men i 18-fotare är det många har det och i Americas cup kör väl alla med hjälm?

Kan vara något att forska vidare på, funderar på om man tappar lite rörlighet, Americasgubbarna får ursäkta, men de sitter ju bara ner, då påverkar det inte så mycket. Jag funderar också på om hjälm kan vara negativt för inlärningskurvan, lite smärta gör ju att man inte gör om samma misstag igen. Å andra sidan så är det lättare att fästa en kamera på hjälmen än på en fleecemössa.

Om vill skapa lite extremsportkänsla i en klass så borde man skriva in hjälmtvång i klassreglerna, kanske även sätta på airbag på flytvästen.  

Segla vackert!

Victor Västernäs

Victor@searchmagazine.se

Top