Bra start för våra svenska seglare på 29er-EM i Saltsjöbaden

Första tävlingsdagen under EM i Saltsjöbaden bjöd på kluriga skiftande vindar vilket tycks passa våra svenska seglare bra. Syskonen Hedvig och Hugo Liljegren är bästa svenska besättning och ligger på en tredje plats efter dagen tätt följt av Ebba och Ellen Fredriksson på en sjunde plats. Missa inte sammandraget från dagen längst ner.

– Vi är glada efter idag, första racet var väldigt, väldigt, svårt men sen har vi avslutat bra och det känns väldigt skönt, säger en lättad Hedvig efter dagens race.

– Vi började att segla 470 den här säsongen så vi har bara fokuserat på att lära oss att hantera den båten nu. Men det här blir ett bra sätt att avsluta 29er-kapitlet på, med ett mästerskap på hemmaplan, förklarar Hugo.

Premiärdagen bjöd på tre race. Ytterligare tre race planeras på tisdagen. Foto: www.sailing.pics

Nytt för i år på 29er-mästerskapen är att det finns en open-klass vilket innebär att det är en egen klass om du har en blandad besättning med en kille och en tjej. Det har medfört att 44% av det totala startfältet har en kvinnlig seglare ombord. I slutet av veckan kommer vi att stå med tre nya europamästare, en i damklassen, en i herrklassen och en i open-klassen.

De kluriga och skiftande vindarna tycks passa våra svenska seglare bra. Foto: www.sailing.pics


Henric Wigforss, som tidigare i år vann VM i optimistjolle, seglar sin första regatta i 29er-klassen. Efter bara några veckors träning med sin gast William Drakenberg har de fått till fina resultat under första dagen med bland annat en 7:a och 8:a i tabellen.

– Det känns kul att segla en snabbare båt med fler segel, lite mer action, säger William.

– Det är fantastiskt att ha ett nytt äventyr framför sig, tillägger Henric.

Tre tävlingar genomfördes för alla startfält premiärdagen vilket innebar många timmar på vattnet så nu väntar välförtjänad vila för seglarna. På tisdagen planeras ytterligare tre race med start klockan 12.00 så då gäller det att seglarna har hunnit återhämta sig fysiskt och mentalt, känner vi Baggensfjärden rätt kan det bli kluriga förhållanden även imorgon.

Mer information samt resultat hittar du via www.29er.org (genväg till resultatlistan).

Top