Veckans seglare: Hanna Johnsson

Veckans seglare heter Hanna Johnsson och är tillsammans med Emil Järudd ett av våra medaljhopp inför OS 2024.

Seglar: Nacra17

Ålder: 24 år

Klubb: GKSS

Det bästa med segling är: Variationen och mångsidigheten sporten ger. Det är både fysiskt krävande men också mycket taktik och strategi. Det är en utmanande kombo att lyckas kolla ut över banan för att ta smarta beslut samtidigt som pulsen är hög och musklerna trötta av att driva båten hårt för att gå snabbt.

När jag inte seglar gillar jag att: Jag gillar många andra utomhusidrotter där man rör sig i naturen, gärna tillsammans med familj och vänner. Åker bla. längdskidor och långfärdsskriodskor på vintrarna och på sommaren gillar jag att springa i skogen, cykla MTB och paddla kajak. För att koppla av lite mellan träningen brukar jag sticka.

Förebild/idol: Min familj och alla fantastiska svenska seglare, landslagsseglare likväl som uppkommande juniorer samt äldre seglingarlegendarer.

Emil och Hanna i Nacra17. Foto: Sailing Energy

Berätta kort om hur din seglingskarriär började. Hur länge och vad har du seglat?

- Jag började segla optimistjolle i Hjuviks båtklubb och bytte över till E-jolle när jag var 13 år. Jag fortsatte med E-jolle i fyra år och seglade även första året på seglargymnasiet (Lerum) i klassen. År 2016 bytte jag till Laser radial och seglade ett år i klassen. Sedan ca ett år 49er FX tillsammans med Ronja Lundberg. Därefter ett år till i Lasern för att sedan hoppa tillbaka i FX:en tillsammans med Alice Moss. Vi seglade med varandra till våren 2021 men bestämde oss därefter för att sluta segla tillsammans. Hösten 2021 hade jag ett uppehåll från seglingen och började studerade på SLU till landskapsarkitekt. Jag trivdes väldigt bra på utbildningen och tänkte att det var jag vad jag skulle göra fem år framöver men så fick jag frågan om att testa segla Nacra tillsammans med Emil och det kunde jag ju inte motstå!

Har det alltid varit självklart att du skulle börja segla Nacra17?

- Det var absolut ingen självklarhet utan snarare helt oplanerat. Jag trivdes som sagt bra på skolan och hade satt seglingen lite på paus när jag fick frågan av Emil. När jag väl testade båten fastnade jag dock direkt. Det var 100 gånger roligare än jag någonsin kunnat föreställa mig och det var väldigt roligt att segla med Emil. Nacran är den enda foilande båt jag testat så även det var helt nytt men väldigt kul!

Emil och Hanna i Nacra17. Foto: Sailing Energy

Hur snabbt kan man segla en Nacra17?

- Jag har mätt upp 28 knop som snabbast på min GPS-klocka och det är nog ganska nära max. I platt vatten och mycket vind ligger vi ofta runt 22-25 knop på länsen och 15-18 på krysssen.

Var det svårt att lära sig segla foilande båt?

- Jag hade lyxen att börja segla med Emil som är en väldigt duktig rorsman och lärare och kunde därför lära mig grunden snabbt. Därefter har vi försökt utveckla vår teknik dag för dag och övar fortfarande på att hitta den perfekta synken mellan oss för att foila så stabilt som möjligt. Tekniken skiljer sig också mycket beroende på vilka förhållanden vi seglar i och vi behöver därför anpassa oss mycket efter våg- och vindförhållanden, vilket är en svår avvägning.

Hur ser säsongen ut framöver?

- Av tävlingssäsongen 2023 återstår EM som går av stapeln 8-13 november. Dessvärre fick jag en akut knäskada i början av hösten och tävlingen hänger därför lite i luften för min del. Om jag istället blickar framåt mot säsongen 2024 så har vi planerat vinterträning i Cagliari, Sardinien fram till mars. Därefter börjar tävlingssäsongen med Trofeo Princesa Sofia på Mallorca vid påsk tätt följt av Hyeres--regattan samt EM 2024. Största målet för säsongen är OS i augusti som vi hoppas bli uttagna till. Vi kommer därför även tillbringa många veckor på vattnet i Marseille för att lära oss förhållandena där.

Emil och Hanna i Nacra17. Foto: Lanzarote International Regatta

Vad är din styrka som seglare?

- Jag tycker det är roligt att testa nya saker och är därför öppen för att lära mig nya tekniker.

Har du utövat några andra idrotter?

- Jag spelade handboll tills jag gick i 4-5 klass. Jag spelade också volleyboll ett tag. Under vintrarna åker jag som sagt mycket längdskidor och har bla. åkt Öppet spår två gånger och Vasaloppet en gång (90 km längdskidlopp).

Vi tackar Hanna och hoppas på snabb rehab och att hon hinner till start på EM!

Top