Search highlights!

 Veckan som gått har redaktionen varit och förlängt sommaren i Kroatien Scandinavian sailing week(mer om detta i nästa nummer av search) respektive gardasjön och 49er EM. Sommar i all ära med den bästa seglingen(läs bästa vindarna) får man ändå på hösten, därför ser vi återigen fram emot helgen och alla seglingar. Några av höjdpunkterna är Audi Dragon cup, Speed SM i vindsurfing i Torkelstorp, Sista chansen i Björlanda. Självklart ser ni alla helgen event i vår kalender


Banbegränsningar is da Shit

Att förmedla spänningen och tjusningen med segling för publik på plats och tittare på tv eller internet är en ständig strävan för oss som håller på med segling. Många olika försök har gjorts med olika banor och raceformat, så gjordes det även på 49er EM. Finalheat med 8 båtar i varje heat från plats 29:e och uppåt avgjorde mästartiteln. Den som vann sitt heat tog sig upp till nästa nivå i heatstrukturen, det blev otroligt spännande och fartfyllt men inte på grund av format eller bana.

Det är banbegränsningar som är nyckeln till ett publikattraktivt evenemang. På EM, hade man lagt ut 250 långa begränsningslinor på vardera sida av banan. Banans bredd blev då så pass smal att alla båtar var tvungna att göra åtminstone tre slag för att ta sig upp till kryssmärket som låg ca 500 meter från startlinjen. Detta gjorde att racingen blev tät och full av häftiga manövrar, som publik/tv båt kunde man ligga ca 2 meter från de race:ande båtarna, det var riktigt häftigt.

Americas cup kör också med banbegränsningar även om de inte är fysiska, Matchracingen på Marstrand begränsas av Marstrandsön, dock endast på ena sidan, Tjörn Runt är en ända stor banbegränsning. Dessa något haltande jämförelser leder oss naturligtvis till att banbegränsningar is da shit!

Borde användas på mästarnas mästare och Lag SM

Två hösttävlingar som har potential att bli riktiga publiksuccéer är mästarnas mästare i Båstad och Lag SM i Optimist. På MM har man sen förra året anammat Americas cup formatet i med bland annat halvvindsstart, dock ännu inte med banbegränsningar, kanske är det just därför det inte har slagit stort än. Än finns förresten platser kvar till, till denna tävling dvs det finns fortfarande svenska mästerskap att vinna. Tex är det öppet SM i Int One Meter

LagSM är en av de stora optimisthändelserna på året och ryktet säger att det nu tränas lagsegling så at det står härliga till runt om i landet. Måttstocken är Rörvik där man kört lagsegling sedan lilla tjörn runt? I helgen är det ett viktigt genrep för alla lagseglare då det seglas lagoptimisten i Rådasjön för 45:te gången. Det är dessutom lagSM i Zoom8, med massa prestige! Kanske är det sent att föreslå banbegränsningar nu, men varför inte?

Internationella medaljer

Sverige har kammat hem två stycken brons i internationella sammanhang, dels matchracingtjejerna i Elliott, Caroline Sylvan, Louise Kruuse och Frida Langenius tog hem brons i på EM i Spaninen, stort grattis! Intervju med Carro kommer!

Juniorkillarna Charlie Ekberg och Niclas Düring tog hem bronset på juniorVM i 49er, Stort grattis även till er!

Segla vackert!

Victor Västernäs

Victor@searchmagazine.se

Top