Familjen släppte allt för ett 13 månader långt äventyr till havs - Tankar förverkligas

Kim och Viktoria beslutade sig för att lämna Sverige på obestämd tid för att segla. De sålde hus, möbler och bilar, gav sig ut på en 13 månader lång segling runt Atlanten och in i Medelhavet som bland annat innehöll en vinst av ARC+ 2022 och en flykt från Dominikanska Republiken med hjälp av UD. Som uppvärmning till äventyret seglade de hem sin nyinköpta drömbåt Alexandra från Södra Portugal till Stockholm året innan de kastade loss “på riktigt”.

Det här är del 1 av 2. Andra delan hittar du här; Familjen släppte allt för 13-månaders äventyr till havs - Karibien.

När vi kontaktade Kim och Viktoria, för att höra hur deras upplevelse att segla ARC+ med familjen var, fick vi ett 13-månaders äventyr till svar. Det här är en historia om segling, drömmar och att svetsas samman som familj. I den här artikeln får du följa med familjen på deras första del av äventyret; hur idén knäcks, jakten på den perfekta båten och att ge sig ut till havs med familjen.


Seglarfamiljen; Kim Silfving, Viktoria Björnberg, Juni (10 år) och Nora-Li (6 år) Foto: Travis Ranger, Arthur Daniel / Atlantic Rally for Cruisers

Idén knäcks och jakten på drömbåten startar

Paret träffades på kappseglingsbanan i tidig 20-årsålder. När barnen föddes fick de dock mindre tid till kappsegling. Istället tog med barnen ombord och började cruisingsegla. Seglatserna blev med tiden allt längre. När sommaren var slut och det var dags att återgå till det vanliga livet var det ingen i familjen som var särskilt sugna, så istället bodde de kvar på båten in på hösten. Där någonstans knäckte Kim idén om att långsegla. Två år senare kastade familjen loss.

Att det blev just båten Alexandra som bar familjen över haven berodde på många faktorer, vilka sammanställdes i ett excelark. Seglingsegenskaperna var prioriterade. Kanske en självklarhet då både Kim och Viktoria kommer från en kappseglingsbakgrund. Utöver att båten skulle segla snabbt var ordentligt med plats viktigt. Fyra kabiner så att alla familjemedlemmar skulle få varsitt litet krypin. Något som visade sig vara viktigt vissa dagar under livet till havs, då någon behövde stänga dörren om sig i en hytt för att få egentid. Eller dra iväg med jollen en tur själv. Barnen skulle hemskolas under långseglingen, därför ville Kim och Viktoria gärna också ha ett skrivbord i en annan kabin än salongen, så att barnen kan få arbetsro på var sitt håll.


Kravlistan på båt var lång. Utöver goda seglingsegenskaper behövdes gott om plats för barnens hemstudier. Foto: Kim Silfving

Paret satte igång båtletandet genom att se över vilka båttyper som uppfyllde deras krav och önskemål. När de hittade något som såg intressant ut färgkodade de båtarna för att klassificera dem samt jämförde prestanda via sail boat data för att få en uppfattning om hur de beter sig under gång. Sedan började jakten på riktigt, mitt under corona. Detta gjorde att möjligheterna för att faktiskt åka och titta på båtarna blev minimala. Istället använde Kim och Viktoria sitt excel-ark för att sammanställa vilken typ av utrustning båten hade, vilken utrustning den saknade och hur mycket de skulle behöva lägga in i båten för att kunna kasta loss.


Segla hem nya drömbåten Alexandra från Portugal som "uppvärmning" innan det riktiga äventyret. Foto: Kim Silfving

“När det var dags att åka ner till Portugal för att titta på Alexandra hade vi 24 timmar vi fick vara i landet. På den tiden hann vi se två båtar och köra genom halva landet. När vi klev ombord på Alexandra blev vi förälskade. Hon var båten vi skulle ha,” berättar Viktoria.

Mot ARC+ 2022

3 veckor innan starten av ARC+ anlände familjen ombord Alexandra till Las Palmas.

“Det var bra, för jisses vad vi hade att göra!”

ARC hade samlat alla båtar som seglade med sina familjer på en och samma brygga. Landgångarna var nerfällda och barnen sprang mellan båtarna medan de vuxna meckade, förberedde och växeldrog i barnpassning vid poolen. Vid 18-tiden varje kväll gick “sundowner-tåget” på bryggan. Då var det dags att lägga ner verktygen för dagen och ta en öl med seglarna. Under veckorna i Las Palmas blev det många härliga middagar, skratt och tips som delades på bryggan.


Full fart på bryggan i Las Palmas. Foto: Travis Ranger, Arthur Daniel / Atlantic Rally for Cruisers

En hel del sista-minuten-fix innan den långa avfärden blev det. På vägen ner till Gran Canaria insåg Kim och Viktoria att deras nyinköpta hydrauliska arm till autopiloten visserligen var stark nog att styra båten, men för stark för bottenplattan den var monterad på. Armen höll på att slita loss sig själv! På plats i Las Palmas behövde de därför tillverka en ny styv bottenplatta. Men för att komma åt där bottenplattan skulle monteras var de tvungna att riva ut hela watermakern.

“Watermakers är nog den tjurigaste medlemmen ombord så vi var riktigt nervösa att den inte skulle starta efter att ha blivit helt isärplockad, och tappad upp och ned. Men den fungerade faktiskt bättre efter det. Kanske behövde den sig en smäll,” skrattar Viktoria.


En hel del sista-minuten-fix blev det i Las Palmas innan Alexandra var redo att korsa Atlanten. Foto: Kim Silfving

Dessutom fick de plocka av och svetsa om båtens gooseneck, kicken hade börjat läcka i en tätning så den fick åka in på lite omvårdnad och focken fick lite TLC hos servicen i några av sömmarna som hade släppt. Under den sista rigginspektionen två dagar innan start upptäckte Kim att bulten som håller häckstaget hade spruckit mitt i tu. Som tur var hade paret vid det laget blivit goda vänner med svetsaren, så han tillverkade en ny bult till snabbt som ögat.

Ut till havs med familjen

Till skillnad från ARC så består ARC+ av 2 etapper; etapp 1 från Las Palmas till Cap Verde följt av etapp 2 från Cap Verde till Grenada (då man korsar Atlanten). De deltagande båtarna startar 2 veckor innan ARC (som “bara” är en lång seglats från Las Palmas till Saint Lucia). Då startskottet för etapp 2 gick var det hård vind och hög sjö.

Trots den nyinköpta, starka hydrauliska armen och nymonterad bottenplatta styrde autopiloten inte riktigt helt som Kim och Viktoria önskade. Istället fick de handstyra hela vägen över Atlanten. Ombord fanns fyra tävlingsinriktade vuxna med siktet inställt på att vinna.

“Barnen tyckte väl att den delen av överseglingen var sådär för att vara ärlig. Det var för stökigt för att bygga med lego och baka fick man göra på golvet med bunken mellan benen medan man spjärnade fast både sig och mjölet.”

Men när vågorna la sig, blev livet lättare. Då går det snabbt att glömma det som var jobbigt. Istället fick man duscha på fördäck, mysa i sittbrunn till solnedgångar och laga sushi till middag av nyfångad fisk. För att hålla leksuget uppe och iPaden borta för en stund gissade alla ombord målgångstid och barnen fick överraskningar med jämna mellanrum.


När sjön lagt sig och man får torka i solen är det lätt att glömma allt som var jobbigt dagarna innan till havs. Foto: Kim Silfving

Familjen var sedan länge vana att segla tillsammans, så det var inget nytt för dem. Däremot var de inte vana att alltid vara tillsammans utan avbrott. Men de har blivit än mer sammansvetsade och lärt känna varandra på ett helt nytt plan, en riktig gåva.

“Livet ombord är intensivt. Ofta pratade 3 personer i mun på varandra och barnen tyckte plötsligt att alla beslut skulle fattas konsensusbaserat. Det höll vi föräldrar inte med om,” berättar Viktoria.

Trots att resan över Atlanten gick bra så var alla glada när de klev iland som tredje båt i mål och blev mötta med varsin punsch och pizza på bryggan.

“Det är en mäktig känsla att ha klarat av en sådan utmaning tillsammans som en familj. Alla förberedelser inför och hur vi hanterade allt som hände under resan över.”

Vid prisceremonin ställde sig parets yngsta dotter längst fram vid scenen. Hon hade nämligen sett att de som gick först upp på scenen var de som fick ta emot priser, och hon skulle inte var sämre hon. När Alexandra ropades upp som vinnare i sin klass i båda deltävlingarna (etapp 1 och 2), gick Nora-Li med bestämda steg upp på scenen och höjde bucklan.


Vinst i Klass B ARC+ 2022! Foto: Travis Ranger, Arthur Daniel / Atlantic Rally for Cruisers

Följ Kims, Viktorias, Junis och Nora-lis äventyr på Instagram @Dream_of_Alexandra. I P3 verkligheten kan du även lyssna på Viktoria då hon berättar om familjens segling från Portugal då de fick påhälsning av späckhuggare på Biscaya.

Top