Eddie Klemets vann JVM och JEM i Isjakt

På en liten sjö i staden Znin, Polen, seglade Eddie Klemets Junior VM och EM den här veckan och resultatet hade inte kunnat bli bättre. Eddie åkte hem med Guld och det stora äran att titulera sig bäst i Världen bland juniorerna.  


Frågan man alltid bör få, hur känns det?

- Det känns otroligt skönt att äntligen få kliva överst på pallen efter att mer eller mindre ha snubblat på målsnöret de senaste åren.

Hur var förhållandena? 

- Det var lättvind 1-4 m/s tillsammans med en blank och hård is. Tävlingen var på en relativt liten sjö och det var stora tryckskillnader över hela banan vilket är svårt att urskilja på isen jämfört med på vattnet. Förhållanderna var på så sätt utmanande. 

Var det någon person som var extra rolig att slå?

- Egentligen ingen speciell seglare, däremot känns det som att jag vann den största segern mot Race Kommitén (som förövrigt var polacker) som diskvalificerade mig i första racet, på enligt mig väldigt tvivelaktiga grunder och sedan nekade mig protestförhandling angående situationen vilket ledde till ganska dålig stämning mellan oss...

Har du hunnit träna mycket isjakt i år? Isarna känns ha varit luriga med temperaturer som går plus minus plus minus.

- Jag har egentligen inte tränat så jättemycket i år, faktiskt inte seglat nånting i Sverige över huvudtaget. Däremot åkte jag över till USA för att vara med på VM och få lite träning där, tyvärr var vädret väldigt varmt under de två veckorna så det blev inte speciellt mycket segling där heller. Nästa vecka börjar även EM på Ballatonsjön i Ungern. 

prisutdelning

Eddie är en del av de svenska Redbull Youth America´s Cup Teamet och laddar inför sommarens stora regatta. 

Snart bär de av mot Bermuda, hur går tankarna kring den tiden?

- Det ska bli sjukt coolt att åka till Bermuda och äntligen få testa på att segla AC45. Dessutom ser jag fram emot att komma till lite varmare klimat och segla efter att ha frusit här på isen.

Hur länge stannar ni och är de en viktig tid?

- Jag stannar tills den 12e mars och några stannar lite längre. För oss är det några väldigt viktiga veckor då man som team enbart har några få dagar man får segla AC45 enligt reglerna och vi måste verkligen göra allt för att få ut så mycket det bara går av de träningspassen vi gör. 

Stort grattis Eddie och lycka till både på EM och i Bermuda. 

Top