NÄSTA

Mange Olsson-priset till Santiago Lange

Maj 19, 2017 @ 16:39:08   Foto Matias Capizzano


1 AV 1

Pressm meddelande: Den argentinska seglaren och olympiska guldmedaljören Santiago "Santi" Lange har tilldelats Magnus ”Mange” Olsson Priset 2017. Den 55 år unga seglaren vann guldmedaljen i Nacra 17 i Rio-OS 2016. Han älskar sin sport och havet och han strävar alltid efter att utvecklas och bli bättre, oftast med ett leende på sina läppar – precis som Magnus

 

- Priset kom givetvis som en stor överraskning för mig. Jag är djupt hedrad - både på grund av den respekt jag har för Magnus och för de tidigare vinnarna Torben Grael, Ben Ainslie och Stan Honey, en grupp av stora, legendariska, seglare som jag nu blir en del av, säger Santiago.

 

Santiago Lange är en av de största förebilderna inom seglingssporten. Han vann OS-guld i Rio 2016 blott elva månader efter att han opererat bort stora delar av ena lungan som drabbats av cancer. Han visade då hur man, med beslutsamhet och mod, kan vända en motgång till en succé. Med ett skarpt sinne och en varmhjärtad personlighet är han en stor inspiration och förebild för seglare i alla åldrar över hela världen. Och som en stor lagspelare kan Santiago lyfta ett helt lag och få alla att prestera sitt absolut bästa när det behövs som allra mest – precis som Magnus kunde.

 

- Jag träffade Magnus några gånger, särskilt under Volvo Ocean Race 2008–2009 när han var skeppare på Ericsson 3 och jag seglade ombord på Telefonica Black. Jag kommer ihåg honom som en person som älskade sin sport och havet. Nästa alltid såg man honom le eller skratta. Och jag minns att jag var imponerade över vad han gjorde med Ericsson 3 och den unga oerfarna besättningen.


Lange har ett imponerande CV från kappseglingen som toppas av ett OS-guld i Rio 2016. Han har ytterligare två OS-medaljer, båda är brons och båda har han vunnit i Tornado, det första 2004 och det andra 2008. ”Santi” är även världsmästare i både Tornado och Snipe och han har ett VM-silver i Nacra17. Sammanlagt har han åtta VM-medaljer. Han har också deltagit i både Volvo Ocean Race och Americas Cup. Förra året vann Lange the Rolex World Sailor of the Year Award och just nu ingår han i det svenska Americas Cup-teamet Artemis.

 

- Mitt nästa stora mål är OS i Tokyo 2020. Jag kommer att vara 59 år då och jag är inte helt säker på att jag lyckas ta mig dit. Men det är min dröm. Tillsammans med min besättning, Cecilia Carranza Saroli, vann jag olympiskt guld i Rio 2016 i Nacra17 och det är i den klassen vi ska försöka igen. Men i nästa OS kommer Nacran att foila (”flyga” fram på centerbord eller bärplan). Så nu måste vi bara lära oss att foila, säger Santiago Lange.

 

Mange Olssons minnesfond har skapats för att föra vidare den entusiasm, passion, vilja att utveckla och utvecklas som Mange skänkte sporten segling. Fonden inspirerar och stöttar unga seglare i Sverige. Fonden belönar också internationella seglare som liksom Mange utvecklat vår sport såväl mänskligt som sportsligt. Priset ska ge dem möjlighet att gör insatser för unga seglare internationellt. Fonden verkar också som ett nätverk där unga seglare kan få kontakt med de mer rutinerade. Fondens medel kommer från företag och privatpersoner som vill bidra till att de värderingar som Mange stod för lever vidare.

 

För mer information besök www.mangeolssonsminnesfond.se. 


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Femte lag uttrycker intentioner att...

Den formella anmälan till 36e America’s Cup öppnar inte förrän 1a januari. Trots det har, förutom Team New Zealand och Luna Rossa, även Land Rover BAR och...

Gabart fortsätter imponera

På bara tre dagar har Francois Gabart seglat förbi hela Argentina och är n...

Foiling Week Awards 2017 - Se alla ...

The Foiling Award hölls på prestigefyllda Yacht Club Italiano. Kandidaterna nom...

Video: Hårt Väder på Global Challen...

Episka bilder från BT Global Challenge Round the World Race, ett race där man s...

AMERICA'S CUP QUIZ!

Loading...
x