Destinationstips: Channel Islands Kalifornien

Visste du att det finns en ögrupp utanför Kaliforniens västkust i USA? Jaså inte, låt oss då berätta att den här ögruppen är en perfekt destination att cruisa runt kring året runt och bjuder på både nationalparker och motsvarigheten till USA:s Kroatien.  

I den här destinationsguiden har vi valt att lyfta två av öarna som bjuder på vitt skilda upplevelser. Search har varit på fältstudie på den sistnämnda.

Santa Barbara and Anacapa Islands i sikte. Foto: Madeleine Lithvall

Att segla runt Channel Islands är en naturupplevelse i sig. Under årets årstider har du chans att möta olika typer av djurliv som delfiner, sjölejon, val och flera arter av sjöfåglar. Väl på land fortsätter djur- och naturupplevelserna med lokala arter och häpnadsväckande vyer. 


Delfiner som hoppar längst fören. Foto: Madeleine Lithvall


Ett gäng sjölejon som bestämt sig för att använda kajen som solsäng. Foto: Madeleine Lithvall 

Kort fakta om ögruppen

Channel Islands består av åtta öar belägna inom den södra bukten i Kalifornien i Stilla havet. De fyra norra Channel Islands är en del av den geologiska provinsen Transverse Ranges, och de fyra södra Channel Islands är en del av provinsen Peninsular Ranges. Fem av öarna finns inom Channel Islands National Park, och vattnen runt dessa öar utgör Channel Islands National Marine Sanctuary. The Nature Conservancy spelade en viktig roll i etableringen av Channel Islands National Marine Sanctuary.   

Santa Catalina Island - Kaliforniens Kroatien

Ungefär 20 distans syd-sydväst om Los Angeles ligger Santa Catalina Island (även förkortat Catalina Island), den sydligaste ön i Kaliforniens Channel Islands. Ön består av två städer; Avalon i öster och Two Harbors i väst. Ön är bara 35 km lång och 12 km bred men bjuder minst sagt på allt du kan tänka dig i både avkoppling, underhållning och naturupplevelser. Välj och vraka mellan sol & bad, shopping, uteliv, golf, aktiviteter, lyx eller naturupplevelse. Utanför de två städerna finns vildmark med häpnadsväckande vyer under skötsel av Catalina Island Conservancy.


Avalon, Santa Catalina Island. Foto: Visit Santa Catalina

Har man ingen egen segelbåt så kan man hoppa ombord passagerarfärjan från Newport Beach, Dana Point, Long Beach eller San Pedro. Man kan även flyga över med privatplan då ön har en egen liten flygplats. 

Väl på land tar de flesta besökare och invånare sig runt ön till fots, med cykel eller golfbil. Vädret på ön beskrivs som ett milt subtropiskt klimat med varma temperaturer året runt. 

Mer information om Catalina Island på: www.visitcatalinaisland.com

Santa Cruz Island - stillhet och naturupplevelse

Vill du njuta av lite mer lugn och ro, vild natur samt vackra ankringar ska du besöka Santa Cruz Island. Den här ön är den enklaste att ta sig till i ögruppen och har det bästa vädret. De två mest populära och tryggaste ankringarna är Scorpion Anchorage och Prisoners Harbor, båda belägna på norra sidan av ön. Dock finns det flera ankringar längst med hela ön att smita in i och ta skydd beroende på vilket håll vind och sjö kommer från.


Lugn och ro samt vackra ankringar på Santa Cruz Island. Foto: Madeleine Lithvall

Det finns ingen service eller direkta faciliteter på ön, så du behöver planera för din vistelse och se till att ha med dig alla egna förnödenheter. I Scorpion Anchorage finns det färskvatten, men annars finns inte det heller någonstans på ön. Dock finns det några picknickbord utställda längst stranden i Scorpion Anchorage och i Prisoners Harbor. 

Santa Cruz Island är belägen utanför den sydvästra kusten av Oxnard, Kalifornien, USA. Det är den största ön i Kalifornien och den största av de åtta öarna i ögruppen Channel Islands. Som en del av den norra gruppen av Channel Islands är Santa Cruz 35 km lång och 3 till 10 km bred med en yta på 249,952 km2. Öns kustlinje har branta klippor, stora havsgrottor, vikar och sandstränder. Den högsta punkten är Devils Peak, på 747möh.

Ungefär mitt på ön på södra sidan ligger den vackra ankringen Coches Prietos Anchorage. Här kan man ta jollen in till land och antingen njuta av en dag i stillhet på stranden eller gå på upptäcksfärd längst de vandringsleder som finns på ön med utgångspunkt från viken.


Coches Prietos Anchorage. Foto: Madeleine Lithvall

Santa Cruz Island erbjuder flera nivåer av vandringsleder; lättvandrade leder med breda fina stigar utan särskilt mycket stigning eller mer fysiska stigar upp på någon av bergstopparna. Ön har sin egen flora och fauna, har du tur så får du hälsa på den art av räv som enbart bor på ön! Den här lilla räven väger bara cirka 2kg och är inte större än en huskatt.  


Klippiga och karga landskap på Santa Cruz Island. Foto: Madeleine Lithvall


Vandringsleder från Coches Prietos Anchorage. Foto: Madeleine Lithvall


Kan du se räven? Nog allt var han lite kameraskygg... Foto: Madeleine Lithvall

Förutom sol och bad kan du gå på upptäcksfärd i tidvattenspölarna längst stranden. Här finns stora blåa musslor, sjöstjärnor och anemoner. 


Anemoner, sjöstjärnor och stora blå musslor i tidvattenpöarna längst stranden i Coches Prietos Anchorage. Foto: Madeleine Lithvall

När du blivit mätt på upptäcksfärd, ta jollen tillbaka tillbåten och njut av kvällssol och solnedgång som syns bäst från den här sidan av ön. 

Om du har en stund över: Channel Islands Harbour & Oxnard Shores

Om du har en dag eller halvdag över på land, passa på att besöka kanalområdet Channel Islands i västra Oxnard. Du kan antingen ta dig runt dessa pittoreska kanaler med cykel, kajak eller kanalbåt. Det finns caféer och restauranger främst längst med hamnen i sydväst och i de nordvästra områdena bland kanalerna.

Ta dig runt kanalerna längst Channel Islands i Oxnard med kajak, cykel eller kanalbåt. Foto: Madeleine Lithvall

Avsluta dagen med att beskåda en underbar solnedgång över horisonten och Channel Islands sittandes på de stora sanddynerna längst den milslånga stranden.


Solnedgång över sanddynerna i Oxnard Shores. Foto: Madeleine Lithvall

För mer information om ögruppen Channel Islands, gå till: www.visitcalifornia.com

Top