Skärhamn

“Salta bad och stolta, bohuslänska traditioner. Skärhamn bjuder på allt från lata dagar i solen, till kulinariska upplevelser för både kropp och själ.”

Klippor, sand och salta bad

Artikeln publicerades första gången i Search Magazine #3 2019. För fler bilder klickar du bara på pilarna (till höger och vänster) på bilden ovan.

Vi tar sikte på Västsverige, vackra, böljande Bohuslän, väderbitna Tjörn och saltstänkta Skärhamn. Samhället, som är kommunens centralort, har anor sedan tidigt sjuttonhundratal då fiskare och bönder slog sig ner längs med vikarna i närheten. Med sillnäringen som den huvudsakliga drivkraften utvecklades Skärhamn till en betydande hamn för fiske och sjöfrakt, och under första hälften av 1900-talet var det Sveriges största hemmahamn för mindre tonnage. Idag är det ett modernt samhälle, dock starkt präglat av sin historia. Matchracingprofilen Johnie Berntsson är från trakten och det var på vattnet utanför Skärhamn som han gjorde sina första, trevande slag och sedermera lärde andra barn och ungdomar att segla. Vi låter honom guida oss genom ”sitt” Skärhamn.

932 NW, 931 SW 57° 59,3 N 11° 32,8 E. Foto: Maria Johannessen

Skärhamn har en turistinformation där man kan få tips på saker att göra och upptäcka. Många tar sig runt på ön med cykel. Ett annat bra sätt att uppleva omgivningarna är att vandra, här finns mängder med vackra leder att välja på.

Skärhamn bjuder på flera trevliga evenemang under sommaren; Midsummer Match Cup, Träbåtsfestivalen och Summerfest för att nämna några. Foto: Search Magazine

Johnie växte upp i Viks Ödergärde, strax norr om Kyrkesund som i sin tur ligger norr om Skärhamn. Någon gång i elva-tolvårsåldern började han segla Optimist i Tjörns Segelsällskap som har sina lokaler ute på piren i södra hamnen, och fjorton år gammal höll han seglarskola för andra barn.

– Tillsammans med min vän Fredrik Broberg har jag säkert rullat igenom strax över 400 elever, och några av dem har jag mött på kappseglingsbanorna senare,  berättar Johnie och fortsätter: Vi mer eller mindre bodde i Skärhamn på somrarna och var på vattnet från morgon till kväll.

Många av de första stapplande stegen vad gäller segling tog jag här. Det var också här jag gjorde min första kölbåtstävling.

Foto: Maria Johannessen

Lika mycket som Tjörn är en idyll på sommaren, lika kargt är det på vinter. Det är också glesbygd.

– Jag hade tre kilometer till närmaste, jämngamla kompis och i skolan var vi två, någon period fyra, killar och åtta tjejer. Vi gick i ett-tvåa, tre-fyra och fem-sexa. Det var litet, alla kände alla. Det skapar starka band. Folk tar hand och ansvarar för varandra. Alla de värderingarna får man med sig, berättar Johnie.

Sjuttio- och åttitalets Skärhamn såg väldig annorlunda ut jämfört med dagens och Johnie tycker att orten har genomgått en fantastisk omvandling.

– Jag kommer ihåg när Skärhamn fick sin första pizzeria. Innan dess var det i stort sett bara Nordeviks Hotell som kunde erbjuda en bit mat och enda stället man kunde beställa in en alkoholhaltig öl på hela Tjörn. Idag har Skärhamn alla faciliteter som speglar samhället generellt. Det har gått från att ha varit en liten bruksort med fiske och frakt som kärnverksamhet till en väldigt mysig turistort dit folk tar sig för att njuta av den pittoreska hamnen och allt det vackra runt omkring: klippor, vikar och inte minst den unika bebyggelsen. För att inte tala om det fina resturangutbudet som utvecklats, och där man kan få det mesta med framförallt delikateser från havet.

Gästhamnen

Skärhamn växte upp just för den skyddade hamnens skull. Gästhamnen har 120 platser och erbjuder all tänkbar service: toalett, ramp, wifi, tvättstuga, miljöstation och varv med kran. Här finns båttillbehörsbutiker och diverse affärer om man behöver bunkra upp förråden.

Gästhamnen. Foto: Search Magazine

– Gästhamnen kan ta emot ganska stora båtar och inseglingen är oproblematisk. Kommer man från västerhavet är det ju fint utmärkt med Systers kummel. Vill man utmana sig kan man alltid välja att gå genom de trånga farlederna Kyrkesund, Hjärterö Ränna och/eller Flatholmen. Där är det lite lurigt och grynnigt men samtidigt spektakulärt och väldigt vackert. Här finns allt ifrån flacka stränder till höga klippor du kan hoppa ifrån, men också de lugnaste vikarna och de mest förädiska bränningarna med omgivande strömmar.

Gästhamnen. Foto: Maria Johannessen

Att göra

Om vädret är fint rekommenderar Johnie att först och främst njuta av naturen.

– Skärhamn och holmarna strax utanför är fantastiska badställen, med både sandstrand och klippor. Man kan också gå ut och lägga sig med båten i skärgården och bara njuta av de fina platserna som finns där. Det ligger dessutom en jättefin badstrand med hopptorn bara några minuters promenad från hamnen.

Anna av Jaume Plensa. Foto: Peter Lennby

När man tröttnat på sol och bad finns det väldigt mycket kul att upptäcka för både barn och vuxna. Akvarellmuseet är ett måste, liksom småbutikerna med konst och hantverk/handarbeten.

Foto: Maria Johannessen

– Det finns mycket gammal kunskap samlad från den tiden då de flesta på Tjörn var jordbrukare och fiskare, då man redde väldigt mycket själv. Och det finns en speciell stolthet över allt man framställer. På Tjörn heter det till exempel inte jordgubbar utan tjörngubbar, det heter inte heller potatis utan tjörnpotäter.

Johnie fortsätter:

– Vill man göra en avstickare kan man kan ta sig till Klädesholmen som är känd för sin inlagda sill eller de fantastiska öarna Åstol och Dyrön som i princip är täckta av hus. Man kan också paddla, göra en utflykt med mindre båt och cykla (cyklar finns att hyra på Tjörns kundcenter i kommunhuset) till Pilane gravfält i Hällene. Dit upp brukade vi gå som barn och spela Bollen i burken. Nu är det en jättepopulär konstutställning (Skulptur i Pilane) som folk åker långväga för besöka. Det sägs också vara Sveriges vackrast belägna gravfält. Här finns spår från stenåldern och välbevarade domarringar, resta stenar och stensättningar från järnåldern. Och utsikten är något utöver det vanliga. Man kan se ut över hela Tjörn, Orust, Marstrand, in mot fastlandet, Stenungssund och Uddevalla. Det är riktigt mäktigt.

Midsummer Match Cup

Skärhamn är extra spännande för oss seglare just i år då premiären av Midsummer Match Cup går av stapeln vecka 26, den 25-29 juni. I samband med detta är Johnie aktuell i dubbel bemärkelse: som initiativtagare till evenemanget och som rorsman.

– Tävlingen är unik då den seglas med mixad besättning. Det skall vara två tjejer och två killar i varje team. Det har vad vi vet inte genomförts någonsin tidigare på det sättet och jag är glad och stolt över att Skärhamn blir först i världen med att introducera en sådan tävling. För barnen kommer det erbjudas provsegling av både jolle och M32 i Kids Arena. Sedan ett par år tillbaka driver vi kampanjen Get the kids onboard med målsättningen att få så många barn som möjligt att prova på segling och just prova på den här nya formen av segling med katamaraner.

Midsummer Match Cup. Foto: Tommy Nielsen

Och Johnie är taggad inför den svenska tävlingssäsongen.

– Vi blev tvåa på Bermuda (Argo Group Gold Cup) och fyra på Congressional Cup i Long Beach (Kalifornien). Nu väntar Midsummer Match Cup, tätt följt av GKSS Match Cup Sweden och sist men inte minst VM i matchracing för damer i samband med Lysekil Womans Match i början av augusti. Det är tre häftiga events, var och en med sin egen nisch, att se fram emot i sommar här på västkusten, avslutar Johnie Berntsson.

Text: Search Magazine

Top