Hoppa mellan Jungfruöarna

De Karibiska öarna ringlar som ett pärlband från Florida i norr ner mot Sydamerika i söder. På ena sidan ligger Atlanten, och på andra sidan Karibiska havet. Tropiskt klimat, varierande landskap samt frodig flora och rik fauna lockar hundratusentals soldyrkande besökare varje år. Jungfruöarna (British Virgin Islands, BVI) i nordost har dessutom blivit utnämnt till världens vackraste seglingsområde. Inte undra på. Här bekantar vi oss med utvalda delar av skärgården.

Den här notisen publiceras i samarbete med The British Virgin Islands Tourist Board & Film Commission. Vill du veta mer om BVI som besöksmål och seglingsdestination finns mängder med information på www.bvitourism.com.

Det finns få ställen i världen som är så väl lämpade för cruising och äventyrssegling som Brittiska Jungfruöarna. Här finns något för alla, oavsett om du är nybörjare i sammanhanget eller en äventyrande sjöbjörn med många års erfarenhet från de sju haven med dig i kappsäcken. Vi startar med ett besök till exklusiva Coopers Island och rör oss därifrån i motsols riktning för att på bästa sätt utnyttja passadvindarna från ost. Varje dag besöker vi en ny plats för att så småningom runda av seglatsen på Norman Island i söder.

Låt oss anta att vi utgår från något av charterbolagen på Tortolas sydkust och kastar loss vid lunchtid. Vad passar då bättre än en enkel och kort seglats över  Sir Francis Drake Channel till Cooper Island. Lägg dig vid någon av förtöjninsbojarna, det är först till kvarn som gäller (first come first serve = FCFS). Det finns även förbokningsbara bojar för dig som föredrar det. Ankringen är dock begränsad på grund av miljö- och djurskydd. Cooper Island är till stor del privatägd. Utöver mycket populära Cooper Island Beach Club (restaurang, rombar och eget bryggeri) är det naturupplevelser och snorkling som lockar mest.

Cooper Island. Foto: www.bvitourism.com

Vi fortsätter norrut och beger oss till Virgin Gorda och The Baths som är en del av BVI National Park Trust. Leden genom grottorna till Devil's Bay (en promenad som tar 20 minuters) är en riktig höjdpunkt. Här får du klättra över stenblock, skvalpa genom tidvattenpooler, ta dig igenom extremt smala passager för att så småningom nå fram till den vackra stranden formad som en hästsko.

Spektakulära Baths. Foto: www.bvitourism.com

Anegada ligger utomskärs, en sisådär 2-3 timmars segling bort. Till skillnad mot de flesta andra öar i området som har vulkaniskt ursprung är Anegada en korall- och kalkstensö. Högsta punkten sticker inte mer än 28 fot över havet. Ön har ett av de största, sammanhängande barriärreven. Den är också omgiven av exotiska rev med allt vad det innebär i form av artrikedom, undervattensgrottor, tunnelformationer och urgamla skeppsvrak som sätter fart på fantasin. Anegada är som du förstår en populär destination för snorklare och dykare.

Anegada är en av skärgårdens mest unika öar. I motsats till de flesta andra öarna i BVI är Anegada en korall- och kalkstensö. Högsta punkten ligger 28 fot över havet. Foto: www.bvitourism.com

Dagen bjuder på lätt undanvindssegling till Tortola och Brewers Bay. Vill du se mer av ön? Utöver det frodiga bergslandskapet och vackra vikar är huvudstaden Road Town en liten pärla som definitivt förtjänar uppmärksamhet. Sage Mountain National Park (med Jungfruöarnas högsta punkt i form av vulkantoppen Mount Sage som sträcker 523 meter upp mot himlen), Cane Garden Bay Beach (vit sand, turkost vatten och vajande palmer), Craft’s Alive Village (inhemskt hantverk, kläder och souvenirer), Mount Healthy National Park (lämningar från sockerplantagetiden), J.R. O’Neal Botanical Garden (botanisk trädgård) och Smuggler’s Cove (enslig strand med avslappnad stämning, hav och horisont) är andra sevärdheter som rekommenderas varmt.

Brewers Bay. Foto: www.bvitourism.com

Jost Van Dyke (JVD eller kort och gott Jost) är med sina 8 kvadratkilometer den minsta av Brittiska Jungfruöarnas fyra huvudöar. Den har vulkaniskt ursprung och därmed bergigt landskap. Den högsta punkten på ön är Majohnny Hill som mäter 321 meter. Den vanligaste destinationen på Jost är Great Harbor (eller Belle Vue). Strandremsan runt hamnen är kantad av små barer och restauranger. En bland dem, Foxy's Bar, är ikonisk, inte minst bland båtfolk. Hit kommer en liten, men konstant ström av besökare året om. Vid Jul och Nyår välkomnas tusentals. Nyårsafton är lokalt känd som "Old Year's Night".

Ikoniska Foxy's Bar. Foto: www.bvitourism.com

Nu är vi framme vid ruttens sista destination; Norman Island i söder. Ön sägs ha spelat en stor roll som inspirerationskälla till Robert Louis Stevensons berömda roman "Treasure Island" (Skattkammarön). Inte konstigt alls, då man med säkerhet vet att ön har varit både tillhåll och stuvplats för pirater. Idag är det mest båtfolk och dykare som befinner sig i området.

Drömmer du om att kappsegla i exotiska vatten? En tävling som erbjuder just detta är BVI Spring Regatta. Varje år lockas både proffs- och amatörbesättningar från hela världen till Race Village vid Nanny Cay på Tortola för att vara med på den tre dagar långa seglarfesten.

BVI Spring Regatta erbjuder kappsegling i paradiset med små till stora båtar med proffs- och amatörbesättningar. Mer om regattan hittar du på bvispringregatta.org. Foto: Alastair Abrehart

Under regattan får du se och lära känna en stor del av skärgården. Tävlingsledningen är väldigt lyhörd och lägger banorna efter väder och vind såklart, men också efter deltagarnas önskemål. Tävlingen är den perfekta uppvämrningen för den som önskar stanna kvar och upptäcka skärgåden på egen hand.

BVI Spring Regatta är en del av hela Karibiens racekalender. Datumet är bestämt flera år i förväg. På det sättet är det lätt för att planera resor och kampanjer. Många båtar kommer ju från andra delar av världen. Mer information om regattan hittar du i artikeln BVI Spring Regatta - Kappsegling i paradiset.

Text: Search Magazine

Kolla in sammandraget från årets BVI Spring Regatta & Sailing Festival nedan.

Top