49er - Mot OS i Rio 2016

Inför OS i Rio 2016 publicerade vi en artikelserie där vi lyfte fram de olika klasserna samt belyste Sveriges chanser till deltagande samt medalj. "49er - Hela vägen in i kaklet" publicerades i #1 2016. Idag vet vi att det tyvärr inte blev något svenskt deltagande i OS i Rio 2016 i 49er. Trots att Sylvan-Anjemark till slut lyckades kriga till sig en nationsplats beslutade SSF/SOK att lämna "walkover".

49ER – HELA VÄGEN IN I KAKLET

Med mindre än tvåhundra dagar till de olympiska spelen i Rio de Janeiro är det flera svenska seglare och besättningar som har fått klartecken för start. I den här artikelserien går vi igenom de olika klasserna och tar tempen på kandidaterna i OS-kvalet. En klass som fortfarande är helt öppen och väldigt spännande är 49er. Tre besättningar tävlar, inte bara mot varandra, utan också för att säkra en nationsplats till Sverige.

För att Sverige ska få med en besättning till OS måste man först lägga beslag på en nationsplats. Olika klasser har olika många platser och i 49er finns det endast 20 stycken att slåss om. På VM 2014 och 2015 misslyckades de svenska 49er-herrarna att kvala in Sverige till de olympiska spelen och nu återstår endast en chans och en plats. Kvalet seglas på Mallorca i vår och det gäller att vara bästa, ännu inte inkvalade, europeiska båt.

Sverige har tre toppbesättningar som alla är mer eller mindre nykomponerade. Carl P Sylvan och Marcus Anjemark började segla tillsammans precis innan VM i Argentina i november. De har hittat varandra bra, tyvärr grusade bland annat en illa tajmad magsjuka deras förhoppningar i Buenos Aires.

Sylvan-Anjemark. Foto Jesus Renado/Sailing Energy/World Sailing

På samma världsmästerskap var Victor Bergström och Victor Västernäs bästa svenska båt som tjugosjua. Trots ett deltagande på för-OS tidigare under säsongen och en fjärdeplats på världescupen i Weymouth valde Bergström och Västernäs att gå skilda vägar i december. Samtidigt valde Fritiof Hedström och Niclas DuÄring att avsluta sin gemensamma satsning och de nya kombinationerna blev följaktligen att Hedström seglar med Västernäs och Bergström med DuÄring. Drastiska åtgärder så nära inpå OS men kanske nödvändiga för att hålla upp motivationen och hitta nya vägar framåt.

Hedström-Västernäs. Foto Pedro Martinez

Bergström-DuÄring. Foto Jesus Renedo

CRASH BOOM BANG

49er är en high performance skiff som var med på OS första gången 2000 i Sydney. Båten är designad av Julian Bethwaite från Australien som även har ritat de legendariska 18th-foot- skiffarna som gör stor publiksuccé i Sydney Harbour. Båtarna har många likheter; de är båda spektakulära och svåra att segla tekniskt, man brukar säga att klassen är en Crash Boom Bang-klass för de många publikfriande vurporna. 49ern kom först med aluminium mast men efter OS 2008 utvecklade man en kolfibermast och passade dessutom på att öka segelytan till dagens storsegel som mäter 16,1 m2 och en fock samt gennaker på 5,1 m2 respektive 38 m2. Gennackern är stor men har en tämligen omodern form, troligtvis kommer nästa stora utveckling att vara en mindre och planare gennacker som kommer vara både snabbare och lättare att hantera. Båten seglas av två män som tillsammans bör väga mellan 150- 165 kg. Båda behöver vara smidiga och atletiska för att hålla sig själva och båten i balans. Gasten har dessutom en tuff fysisk uppgift i att skota och hissa alla segel. Det är inte lika tunga drag som i till exempel Nacra17 men det är väldigt högt tempo och långt att springa från sida till sid. Gasten har hög puls under större delen av racet.

Regerande olympisk mästare är Nathan Outteridge och Iain Jensen. Efter OS i London unnande sig paret att vara borta från 49er-seglingen, bland annat till förmån för segling med Artemis Racing och America’s Cup. OS-tvåorna från Nya Zealand; Peter Burling och Blair Tuke, tar tillfället i akt och har kopplat ett järngrepp om klassen. Sedan OS har duon vunnit alla tävlingar de ställt upp i; VM, EM och för-OS. Inte ens när Burling och Tuke missade första dagen av Sydamerikanska mästerskapen i Rio, för att delta på ISAF Rolex Sailor of the year-banketten, kunde någon slå dem. De har vunnit imponerande 21 raka tävlingar, till och med VM i november 2015.

Sverige har ingen stark tradition av 49er-segling. Jonas von Geijer är den mest meriterade seglaren med deltagande på OS 2008 och 2012 tillsammans med Kalle Torlén respektive Nicklas DuÄring. 2004 hade vi ingen representation och 2000 deltog John Harrysson och Patrik Sandström. Svenska seglarförbundet påbörjade 2013 en bred satsning på 49er och 49er FX, då man anlitade den meriterade skiffcoachen Paul Brotherton. Satsningen har gett frukt i antalet besättningar i världseliten och underifrån kommer flera unga lovande besättningar.

Nationsplatsen skall säkras på Mallorca i påsk

På Europacuptävlingen Trofeo Princesa Sofia på Mallorca har Europa sitt världsdelskval om den nationsplats som är vigd för en europeisk nation. De bästa europeiska nationerna som Tyskland, Spanien, Italien, England, Portugal, Frankrike, Österrike, Polen, Irland, Kroatien och Danmark har redan lagt beslag på nationsplatser genom bra resultat på VM 2014 och 2015. De största konkurrenterna till Sverige på Mallorca blir därför; Belgien, Ryssland, Schweiz och eventuellt Holland. Det är inte osannolikt att Belgien får en plats från VM 2015 där de är nästa nation på tur om Afrika inte tar sin världsdelsplats. Outnyttjade världsdelsplatser delas nämligen ut efter resultatlistan på VM 2015.

Hur som helst får Sverige gälla som favoriter med tanke på att man har tre besättningar som alla är rankade bättre än de andra nationernas seglare. Vilken av de svenska båtarna som tar nationsplatsen har mindre betydelse. Konkurrenternas form är svårbedömd, de ryska seglarna har restriktioner för utlandsresor och tränar för det mesta på hemmaplan. Ryssarna deltog inte på VM förra året men seglar (i skrivande stund) årets VM i Clearwater, USA. Schweiz är bland de team som har mest resurser på touren. I teamet finns bland annat tre coacher med olika specialiteter som turas om att hålla i taktpinnen. Holland har lovande juniorbesättningar som väger lätt om det blir hårdvind på Mallorca men de kan skrälla i lättvind.

Om vi förutsätter att Sverige lyckas ta nationsplats återstår den inhemska konkurrensen. Det är endast en besättning som får representera sitt land på OS. Beslutet om vem som får åka till OS är subjektivt så till vida att det inte är en kvalserie men det grundar sig på resultat i tävlingar där hela världseliten är närvarande. Senare resultat räknas tyngre än tidigare och det gäller att göra topp-8-nationsresultat och allra helst ta medaljer.

Fördel Sylvan-Anjemark efter historisk medalj

Fram till världscupen i Miami i januari hade ingen av de nykomponerade besättningarna gjort några topp-8 resultat i en nomineringstävling. Carl och hans före detta gast Otto Hamel gjorde det under våren 2015 och Victor Bergström-Victor Västernäs gjorde det samma sommar. Hur dessa gamla resultat i andra konstellationer räknas in är inte helt klart.

Vad som är mer aktuellt är världscupen i Miami där Sylvan-Anjemark slog till med en riktig fullträff och knep ett brons. Seglingen i Miami bjöd på växlande och utmanande förhållanden och Carl och Marcus var duktiga på att hela tiden hålla sig i toppen när andra besättningars prestationer gick upp och ner. Detta var första riktiga tävlingen för Fritiof Hedström och Victor Västernäs som kom på en fin tolfte plats vilket också var inom 8:de nation. Victor Bergström och Niclas DuÄring, som seglat med varandra knappt två veckor längre än de forna lagkamraterna, kom på fjortonde plats. Sammanlagt är detta bästa mästerskapsresultatet någonsin för svenska 49er-besättningar, dels en bronspeng, dels tre båtar inom topp femton. Kanske har man hittat rätt i sina nya konstellationer och pressen att prestera i den inhemska konkurrensen gör att man uppnår bättre resultat än innan.

Prisutdelningen i Miami med Carl P Sylvan och Marcus Anjemark. Foto Jesus Renedo

Det kommer sannolikt att bli en sen uttagning i 49er då man inte kan ta ut en besättning innan nationsplatsen är klar. Det innebär att ett besked dröjer fram till mars-april efter Mallorca men antagligen ända till EM och världscupen i HyeÌ€res i början av maj. Om så är fallet återstår tre nomineringstävlingar, VM i Clearwater i februari (skrivande stund), EM i Barcelona i april samt världscupen i HyeÌ€res i början av maj. Nationskvalet på Mallorca är inte en nomineringstävling vilket är klokt. Anledningen är att man inte vill uppmuntra till någon form av matchracing inom det svenska laget.

Just nu är Carl P Sylvan och Marcus Anjemark favoriter bland de svenska besättningarna men de andra två besättningarna ligger hack i häl och har trots de nya konstellationerna redan visat att de kan prestera och med en brant utvecklingskurva kan allt hända. Det är en spännande match som väntar och förhoppningsvis lägger den hårda konkurrensen grunden till en stark svensk 49er-klass internationellt även på längre sikt.

Text Search Magazine

Top