PET-flaskan som blev sko (video)

I november lanserade Adidas en ny skomodell, helt gjord från återvunnen plast som drivits upp på land, men det är fler som hakar på idén om att göra plastflaskor till skor.

Rothy's startade i San Francisco, där grundidén var att skapa något som är mer välsittande än en flipfloppsandal, men samtidigt enklare men mer uppklätt än en sneaker, samtidigt som man värnar om miljön och återvinning. 

Skorna stickas med hjälp av en 3D-stickmaskin, där garnet har skapats av de berg av plastflaskor som samlas på återvinningstationer i USA. Dessutom går skon ypperligt att tvätta i maskin, och skulle den råka gå sönder, kan den skickas till Rothy's återvinning, där de blir till nya skor. 

Skon är dock relativt dyr, och startar på $100, men då får man nog ändå en sko som dels har återvunnit en stor mängd plast och som dessutom ska hålla hög standard. Kanske inte så seglingsvänlig, men väl vattentålig och miljöfrämjande. Till skillnad från Adidas sko görs inte denna av drivplast, men ju mer plast vi kan återvinna, desto mindre hamnar i haven!



Top