Allsvenskan – Andra sommaren

PM från SSF: På fredag drar Allsvenskan Segling igång för säsongen med en första deltävling i Motala. 18 klubbar kommer att kämpa om det allsvenska guldet under totalt fyra deltävlingar.

Konceptet för Allsvenskan är publikvänliga korta race nära land som är lätta att följa. Det blir sprintseglingar som pågår 10-15 minuter med sex exakt likadana båtar (J/70:or) som delas av de 18 lagen. Båten seglas av fyra personer..

Under två och en halv tävlingsdagar är ambitionen att hinna med 45 race vilket innebär 15 race per klubblag. Kappseglingarna är direktdömda på vattnet, så först i mål vinner. Varje besättning måste bestå av en person av varje kön och minst en seglare under 25 år.

Premiären för Allsvenskan 2016 sker alltså i Motala (20-22 maj). Sedan arrangeras Allsvenskan i Ekerö (10-12 juni), Malmö (12-14 augusti) innan avslutningen i Göteborg (2-4 september). Det är klubbarna – inte de individuella seglarna – som gör upp om vilken klubb som till slut bärgar guldet. 

I fjol hade flera klubbar med sig supportrar på plats vid deltävlingarna. De som inte har möjligheten att se seglingarna på plats, kan istället sitta hemma framför datorn och följa kampen via SAP Sailing Analytics på Seglarförbundets hemsida.

Förra säsongen dröjde det till den absolut sista seglingen i den 43 seglingar långa serien innan KSSS från Stockholm kunde bärga guldet i den första upplagan av Allsvenskan i Segling. Det var så jämnt att KSSS och

Cape Crow Yacht Club från Hönö utanför Göteborg.

Deltagande klubblag Allsvenskan 2016 
(2015 års resultat inom parantes)

Cape Crow Yacht Club (NY)

Ekolns Segelklubb (2)

Göteborgs Kungliga Segelsällskap (5)

Halmstads Segelsällskap (4)

Hjuviks Båtklubb (7)

Jollekappseglarna Västerås (NY)

Kungliga Svenska Segelsällskapet (1)

Kullaviks Kanot & Kappseglingsklubb (12)

Långedrags Segelsällskap (14)

Malmö Segel Sällskap (8)

Oxelösunds Segelsällskap (10)

Segelsällskapet Kaparen (NY)

Sotefjordens Segelsällskap (11)

Stockholms 606-klubb (6)

Strängnäs Segelsällskap (13)

Värmdö Jolleseglare (3)

Wikens Båtselskap (15)

Örnsköldsviks Segelsällskap (9)


Top