NÄSTA

Profiler i Rio: Santiago Lange

Maj 10, 2016 @ 08:35:00   Foto Gustavo Cherro/Red Bull Content Pool


1 AV 2

Inför OS kommer mycket att handla om medaljer och medaljkandidater och självklart kommer även vi på Search att skriva spaltmeter om detta. Men det är trots allt en liten del av seglarna som tar medaljer och vi vill lyfta fram fler profiler i den olympiska seglingscirkusen. Vi kommer kalla detta inslag för "Profiler i Rio"; den här veckan lyfter vi fram Santiago Lange.


 

 

Santiago eller Santi som han också kallas är en av de mest sympatiska seglarna på hamnplan och respekterad av alla. Han är också en av de mest rutinerade och äldsta med sina 55 år och fem OS-tävlingar. I Rio kommer han att segla nacra17 tillsammans med Cecilia Carranza. 

 

 

Santiago kommer från San Isidro utanför Buenos Aires, Argentina. Där bor och tränar han fortfarande tillsammans med sina två söner Yago och Klaus. Bröderna går i sin fars fotspår och är även de seglingsproffs, de har lyckats kvala in till OS i 49er. 

 

Katamaransegling är inget nytt för Santiago, han seglade länge Tornado och har bland annat ett OS-brons och fyra VM-guld i klassen. 2012 hade Lange paus från den olympiska seglingen då Tornado inte längre fanns med som klass, och kanske kunde man tänka sig att det var dags att pensionera sig då, men när Nacra17 valdes till OS-gren, kunde Santi inte hålla sig borta. “The Games are part of my life and the truth is that I don’t have the guts to quit them” säger Santi på sin teamsida. 

 

Så teamade han alltså ihop med Cecilia som seglade laser radial på OS 2012, de har gjort väldigt bra ifrån sig och tog bland annat silver på VM 2014. Men under 2015 fick teamet stora problem och OS-deltagandet var osäkert. Santiago drabbades av lungcancer men opererades snabbt och framgångsrikt, ändå blev det såklart en stor motgång med mycket missad träning och tävling. Cecilia gjorde ändå sitt bästa för att fortsätta att utvecklas när Santi var frånvarande, men bromsades av World Sailing(ISAF).

 

 

 Hon nekades deltagande på världscupen i Weymouth med en reservrorsman. Problemet var att alla rankingpoäng som kvalat in paret Lange-Carranza till världscupen, tillhörde rorsman Santiago. Att Cecilia inte fick köra tävlingen fick stor uppmärksamhet, debatten var het och upphetsad; har inte gasten lika stor betydelse som rorsman i ett tvåmanbåt? Kampanjen #equalrightsforcrew dominerade seglingsmedia,yachtsandyachting.

 

I videon nedan får vi en bra inblick i Santiagos värld, det är Magic Marine Daily show från 49er VM i Buenos Aires. Först visar Santiagos son Yago oss runt på seglingsklubben i San Isidro. Därefter pratar Katie Nash och Nathan Outteridge med the “one and only” Santiago Lange. Just gästvänligheten(som de pratar om) fick de svenska 49er-seglarna njuta av innan VM då Santi lånade ut sin bil både två och tre gånger för att svenskarna skulle kunna åka till tullen och försöka få ut sina båtar.

  

 

Nu är alltså Santiago tillbaka i nacran och kommer att vara en av de största profilerna på OS, oavsett om han tar medalj eller inte. KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

De första skrovet från Southern Win...

Det första skrovet i Southern Wind 105 serien av 32.27 meters yachter har sjösatts i Kapstaden och blivit döpt Satisfaction.   Både insidan och...

För de som tror Clipper racen är st...

Det var bäst att hålla i sig på Clipper Round the World Yacht Race 2013. ...

Det här hände på Mästarnas Mästare ...

Pressmeddelande från Svenska Seglarförbundet: Seglingens Mästarnas Mä...

Louise rapporterar direkt från Race...

Vår medarbetare Louise är på plats i Alicante där Race village och V...

Foto Daniel Stenholm

Tuffa förhållanden första dagen av ...

Mästarnas Mästarna seglas just nu i Marstrand. Det blev en tuff inledning fö...
x