Mönsteråsseglare blev vinnare av Tour de Småland

26-27 september avgjordes finalen av Tour de Småland, en seglingstour som haft sin premiärsäsong under 2015 med seglare från stora delar av Småland! Finalorten Färjestaden bjöd på perfekta seglingsförhållanden, vilket uppskattades av både seglare och publiken på Skördefesten!

Tour de Småland är en nystartad seglingstour, som denna säsong har haft kvaltävlingar i Växjö, Borgholm och Mönsterås. Från dessa kvaltävlingar var det 9 lag som kvalade in till helgens final i Färjestaden. Båtarna som används är C55or som arrangörerna lånar in från de lokala klubbarna.

Färjestaden bjöd på lätta vindar, något som varit ovanligt under årets tour, men alla lagen seglade stabilt och båt i ledningen byttes ofta under racen. I finalen deltog 3 juniorlag som även de visade framfötterna flera gånger under helgen! Efter att 18 stycken grundomgångsrace hade genomförts med 4-5 lag per race kunde de 5 bästa lagen göra upp i ett direkt avgörande finalrace.

Finalracet bjöd på mycket lätta vindar där grundomgångsvinnarna Ulf Johansson och Johan Fogelström från Västervik skaffade sig en stor ledning tidigt i racet. Men en olycklig miss från deras sida bjöd in övriga fältet i kampen om ledningen.

- Killarna gjorde en tankemiss och rundade bojen åt fel håll, de fick vända tillbaka och runda om igen åt rätt håll. Detta gjorde självklart att de tappade hela avståndet och de flesta av båtarna kunde segla om dem, men de gjorde en mycket snygg uppsegling till en andraplats", säger Johnny Billström, domare under tävlingen.

Den besättning som då tog chansen bäst var Joakim Lönnbom och Roland Durdel från Mönsterås Segelklubb, de vann finalseglingen och då även hela Tour de Småland 2015! Vinnare av juniorklassen blev Anna Lingström, Elin Tinnert och Carl Lingström från Segelsällskapet Vikingarna i Kalmar.

Arrangörerna av Tour de Småland är redan i full gång med planeringen inför nästa års säsong och söker arrangörsklubbar som vill ställa upp och hoppas på ett mer utökat deltagarantal. Vill du veta mer om Tour de Småland och se fler bilder från helgen, kika in på facebook-sidan, www.facebook.com/tourdesmaland.

Slutlig resultatlista för Tour de Småland 2015:

1. Joakim Lönnbom och Roland Durdel, MSK

2. Ulf Johansson och Johan Fogelström, WSSW

3. Christer Stenholm och Thomas Ravelid, SSV

4. Peter Johansson och Mats Lönnbom, MSK

5. Anna Lingström, Elin Tinnert och Carl Lingström, SSV

6. Cornelia Sporre och Frida Stenow, VÄKK

7. Wilma Holmgren, Jakob Bergvall, Jacob Petersson, FBK

8. Martin Blomberg och Patrik Schander, SKK

9. Anders Fältsjö, Anna Fältsjö och Gabriel Fältsjö, MSK

Top