PLB - Personlig nödsändare, kan vara en bra livförsäkring

Det finns många saker som kan höja din säkerhet ute på havet. En s.k. PLB (Personal Location Beacon) kan vara en av dem. Denna fungerar var du än befinner dig i världen och sänder nödsignalen via satellit för att till svenska användare landa hos Flyg- och Sjöräddningscentralen (JRCC) i Göteborg.

Personlig nödsändare kan självklart vara bra att ha även på andra ställen förutom på havet. För dem som befinner sig i områden där andra möjligheter till kommunikation är svåra eller utsätter sig för risker, exempelvis vandrare, äventyrare, seglare, piloter eller skogsarbetare kan en personlig nödsändare vara en trygg investering.

En av de tillgängliga PLB på marknaden heter FastFind 220 och levereras av Cordland Marine. Antalet användare är i Sverige hittills runt 6000. Just denna nödsändare väger 150 gram och levereras med universalväska, flytväska och halsrem. Mer info om sändaren hittar du här.

FastFind 220 PLB aktiveras manuellt och sänder nödmeddelande på 406 MHz till satellitsystemet Cospas Sarsat. Med inbyggd 50-kanals GPS sänds också den exakta positionen direkt och räddningsstyrkorna hittar dig snabbare. Förutom det kan räddningsstyrkan pejla in den nödställde då den även sänder på 121,5 MHz som är den frekvens som de kan lokalisera.

I Sverige registreras en PLB kostnadsfritt hos JRCC genom att användaren fyller i en blankett eller onlineformulär med sina uppgifter. Det behövs inget tillstånd att inneha en PLB i Sverige. Ansvarig myndighet i Sverige är MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap.

Nedan kan du läsa en artikel ur tidningen Skogen som gjorde en skarp övning med en PLB.

Top