Lissabon välkomnar Volvo Ocean Race två gånger fram till 2018!

Lissabon gjorde förra året en enastående debut i Volvo Ocean Race och nu bygger staden vidare på succén genom att bli ett hamnstop i de kommande två omgångarna av tävlingen. Portugals huvudstad arrangerade ett banbrytande hamnstop 2011-12 och återvänder som en del av rutten i den tolfte upplagan av tävlingen 2014-15 och den trettonde upplagan 2017-18. Detta tillkännagavs idag av Tom Touber, COO Volvo Ocean Race.



Båtarna kommer att nå Lissabon efter att ha startat i Newport, Rhode Island och sedan korsat Atlanten på väg tillbaks till Europa. 25 April-bron, Lissabons ikoniska landmärke, kommer att var en syn som välkomnas och känns igen eftersom staden på nytt blir målet för den transatlantiska etappen. 2011-12 Race anlände båtarna till Lissabon från Miami.


– Det som Lissabon genomförde i förra tävlingen var anmärkningsvärt med tanke på att staden då gjorde sin debut, säger Tom Touber.

– Lissabon är en fantastisk hamnstad och senast välkomnade tusentals människor seglarna och tog emot dem som sina egna. Race Village sprudlade av aktivitet och människor slöt upp för att ge hamnstopet en distinkt portugisisk känsla, det var en stor succé och vi ser verkligen fram emot att komma tillbaks.

Lissabon är det åttonde hamnstopet för Volvo Ocean Race 2014-15 som hittills presenterats och trots att det återstår 18 månader till starten har tre lag har redan tillkännagivit att de ställer upp I tävlingen.

Tävlingen startar från sin hemmahamn i Alicante, Spanien och besöker därefter Recife i Brazil och fortsätter till Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. Senare i tävlingen anländer båtarna till Auckland innan det blir dags att runda Kap Horn och sedan återvända till Itajaí som blir tävlingens andra stop i Brasilien. Därefter går rutten norrut och tar lagen till Newport och över Atlanten till Lissabon. Tävlingen går I mål i Göteborg. De kommande veckorna kommer de återstående hamnstopen att presenteras tillsammans med datum och längd för samtliga etapper.

De tre lagen som hittills presenterats är dambesättningen i svenska Team SCA Ocean Racing, Abu Dhabi Ocean Racing med den brittiska skepparen Ian Walker, samt ett lag från den brasilianska delstaten Pernambuco.

Text Fabian Bengtsson VOR

Top