NÄSTA

Gransegel Young Guns om debuten på Seapilot2star

Juni 05, 2018 @ 16:00:46   Foto gransegel young guns


1 AV 1

Gransegel har lånat ut en Fareast28r till de unga seglarna Måns Gustafsson, Erik Lindén, Filip Larsson, Eddie Klements och Gustav Theander. I förra veckan gjorde de sin första tävling på Seapilot2star som gick från Oxelösund-Oskarshamn-Visby-Oxelösund. 

 

Eftersom tävlingen seglades shorthanded var det bara Måns Gustafsson och Erik Lindén som var med i helgen. Och de gjorde de riktigt bra, de blev 23a av 99 båtar och vann ungdomsklassen. Vi har pratat med rorsman Måns Gustafsson.

 

Berätta om er första tävling förra veckan.

 

- Det var en cool upplevelse, det kanske inte var optimala förhållanden för oss men vi gjorde det jäkligt bra ändå. Vi fick bra fart i båten. Första etappen från Oxelösund till Visby gjorde vi en lite halvknackig start som drabbade oss hela vägen. Sedan var det lite för mycket ”vattenlinje-segling” så de större båtarna gick rätt bra. Vi låg lite halv-risigt till. Men trots det hade vi ganska lite tid att ta igen för att komma upp i resultatlistan. På andra etappen från Visby till Oskarshamn gick det extremt bra, vi gjorde en bra start och sen drog vi ifrån startgruppen och kom ikapp de tidigare startgrupperna. När vi hade kommit lite längre än halvvägs så låg vi i ”Line Honour-position”. Men vi släppte två båtar och blev trea i mål och tvåa på etappen.

 

Hur kom Gransegel Young Guns till?

 

- Vi har fått låna Gransegels Fareast28. Första tävlingen var nu på Seapilot2star. Planen är att köra den nästa år också och komma ännu bättre. Bara om några veckor kommer vi dra igång att träna med hela besättningen inför SM i Fareast28. Då blir vi alla fem.

 

Vad har du för tips om det är någon jolleseglare som vill börja segla kölbåt?

 

- Det kan ju egentligen vara vilken båt som helst. Om man går till sin lokala seglingsklubb kan man säkert komma med på någon onsdagssegling eller liknande. Sedan finns det ju även gå med i facebooksidan ”Gastbanken” där det är många som frågar efter besättning.

 

Vad var det som lockade med kölbåtssegling?

 

Det är en lite annan känsla, speciellt att segla långt. Att man kan segla i 20 timmar eller längre. Sedan är det ganska mäktigt att segla på öppet hav och vart man än kollar är det bara vatten. Det är också kul att segla i ett stort lag, det blir en lite annan lagkänsla än i en tvåmans-jolle. På något sätt är det lite mäktigare.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Göteborg Open sea Race 2018. Foto GOR/Göteborgs Quinnliga Segelsällskap

Lady Godiva Sail Racing Team vinner...

Starten för årets upplaga av Göteborg Open sea Race var planerad i princip när det blåste som mest i fredags. Tävlingsledningen beslutade att skjuta på start...

VM över för Sverige

Fotografiet ovan: Fritiof Hedström och Otto Hamel i 49er under VM i Århus 2018. ...

SPÄNNANDE FINALDAG I LYSEKIL

Anna Östling och Johanna Bergqvist seglar semifinal idag i Lysekil liksom Pauline Cour...

VÄDERFENOMEN UTOM ALL KONTROLL (VIDEO)

Vad gör man när en tromb drar förbi? Inte mycket. I bästa fall hå...

Tillbakablicken: Turn the Tide on P...

Fotografiet ovan: Turn the Tide on Plastic efter avslutat race i Haag. Om bara några tim...x