DAGS ATT TACKA KROPPEN

Förebygga och rehabilitera


Det har varit en mild höst vilket betyder att det har varit en bra höst för alla oss som gillar vatten i flytande form. Hur inbitna vi än är så är det dock, om inte kylan, mörkret så här i december som sätter stopp för det mesta av våra vattenaktiviteter. Ett alternativ som är få förunnad är att segla eller surfa utomlands. Ett annat skulle kunna vara att slicka såren efter en lång säsong och bygga upp kroppen för kommande utmaningar. Även om det är förekommande med frakturer och andra traumaskador inom segling så är de framför allt förslitningsskador som ställer till med långsiktiga problem inom vår sport. Nötandet av samma rörelse i samma position under långa tränings- och tävlingspass kan resultera i obehagliga och ofta envetna åkommor. Med hjälp av OS-seglaren och blivande sjukgymnasten Karin Söderström skall vi ta oss an de vanligaste problemområdena för en jolleseglare och hur vi kan förebygga och rehabilitera dessa skador.


Inom svensk elitsegling har det hittills varit förbehållen de som ingår i SOK:s Topp- och Talangprogram att få hjälp med fysträningen och rehabilitering. Det har dock varit svårt med en regelbunden återkoppling även på den nivån. Karin Söderström har påbörjat ett samarbete med GKSS:s elitlag men även med seglare som har SOK-stöd som Team Anna Kjellberg där hon hjälper till med träningsplaneringen som regelbundet anpassas till seglarnas behov och förutsättningar. ”För mig är det viktigt att ha en uppföljning med alla de seglare jag jobbar med. Jag tror att det är framför allt det som många har saknat och som jag kan tillföra.” Det känns riktigt spännande att seglingen börjar satsa på denna form av hjälp även på klubbnivå och såklart extra viktigt att man tar tillvara på den kunskapen som finns bland seglare som Karin. ”Går man inte på ett seglargymnasium finns det inget stöd att få i sin fysträning, så vi har börjat titta på om det finns en möjlighet att redan tidigt hjälpa till för att bland annat förebygga skador.”

Karin Söderström är en av flera Lerumsseglare som har tagit sig från insjöseglingen på Aspen till den absoluta världseliten i sin sport. Från optimistseglingen gick vägen via seglargymnasiet till en internationell karriär som kröntes med OS-deltagandet i Kina 2008. Efter en kort satsning i 470 har Karin nu ägnat sig helt åt sina sjukgymnaststudier. Hon planerar att bli klar till sommaren men hjälper, som vi har nämnt ovan, redan nu flera seglare i planerandet och upplägget av fysträningen.

De tre huvudsakliga problem som seglare brukar dras med är knäna, ländryggen och axlarna. ”Knäna är framför allt utsatta i båtar som man hänger i. Hela båten balanseras med kroppen där fötterna sitter fast i krängbanden och låret ligger mot relingen. Då blir det väldigt stora belastningar på knäleden. Det är därför extra viktigt att träna lårmuskeln, men också, vilket många glömmer, träna baksidan av låret.” Under seglingen utsätts musklerna för dynamisk och statisk arbete. För att förebygga skador är det bra att blanda belastningen även i träningen och byta mellan koncentrisk, excentrisk och isometrisk belastning. ”Tränar man koncentriskt närmar sig musklernas fästen varandra. Tränar man excentrisk rör sig musklernas fästen ifrån varandra och tränar man isometriskt d v s statiskt sker ingen rörelse alls. De flesta tränar koncentrisk, som t ex benspark genom att sparka benet uppåt. Den övningen kan man variera genom att lyfta vikten med båda benen och sedan långsamt bromsa vikten på vägen ner med enbart ett ben (excentriskt).

  Förutom knäna är även ländryggen hårt belastat vid krängandet. Mycket av det dynamiska arbetet sker med hjälp av höftböjaren som skall hålla upp kroppen när seglaren rör sig in och ut ur båten. ”Just seglare har ofta väldigt korta höftböjare på grund av den ihopkrupna positionen i båten. Eftersom allting hänger ihop påverkar det i sin tur ländryggen. Den för korta höftböjaren gör att det kan dra i ländryggen. Problemen med ländryggen kommer oftast inte av ryggmuskulaturen utan p g a av den korta muskulaturen på framsidan av höften. Även personer som står i trapets kan få problem med ryggen men då är det oftast p g a att man är för svag i bålen d v s framsidan.” Utöver att träna bålstabilitet tycker Karin att man skall vara noggrann med att töja höftböjaren. Karin har ett tips på en övning där man stretchar dynamiskt. Gör ett utfallssteg och vrid samtidigt överkroppen. Utöver höftböjaren töjer man här även bröstryggen.

  Oavsett vilken position man har ombord är det väldigt vanligt med olika varianter av drag inom segling. Det gör att axelpartiet utsätts för en hög belastning. Det finns en stor risk att man utvecklar en för kort muskulatur på framsidan av överkroppen och speciellt bröstmuskeln. ”Det i kombination med att många är för svaga mellan skuldrorna gör att axlarna åker fram i sin position vilket bland annat leder till en överbelastning av muskulaturen i bröstryggen. För att förebygga och motverka detta är det bra att t ex träna rodd och då vara extra noggrann med att verkligen dra bak hela vägen och få ihop skuldrorna. Har man väl fått problem är det viktigt att köra mycket övningar som ökar rörligheten i axlarna.”

  Hoppas att vi kunde inspirera er lite inför vinterns fysträning och vem vet, vi kanske får lära oss mer av Karin när ljuset återkommer till våren.

TEXT JOHANN KNIGGE

Top