Maxitrimaranen Gitana 17 är här för att revolutionera

Seglingen utvecklas i en rasande fart och bakom många nya seglingsformer ligger mycket arbete, såväl i verkstad som vid ritbordet. Vi kan ta oss längre och längre på kortare tid, eller segla i hiskeliga hastigheter. En av de senaste innovationerna är Gitana 17.

I måndags morse fick 32 meter långa trimaranen Gitana 17 känna vatten under sitt skrov för första gången. Under de seaste 21 månaderna har ett stort team arbetet med att ta fram och bygga den trimaran som ska revolutionera hastigheter till sjöss då hon ska kunna göra över 700 Nm på 24 timmar. Dessutom ska topphastigheten på 50 knop uppnås.

Gitana är ritad av Guillaume Verdier, samma man som ritade vinnarbåten till Emirates Team New Zeeland men även de foilande Volvo-båtarna som är tilltänkta att använda i omgång 14. Dessutom är han mannen bakom de allra första foilande båtarna i Vendée Globe. 

Skeppare till denna nya skapelse är Sébastien Josse som planerar att under de kommande två året sätta båten på prov. Först ut är Transat Jacques Vabre i november som går mellan Le Havre, Frankrike, och Salvador de Bahia, Brasilien, där han seglar doublehanded med Thomas Rouxel.

Därefter planeras Route du Rhum under 2018 tills det 2019 är dags för den stora prövningen då Sébastien Josse ska ta Gitana runt jorden singelhanded i det som kommer att bli första singlehanded-regattan jorden runt i dessa jättelika trimaraner. Läs mer om båten på www.gitana-team.com.

Specifikationer:

LOA: 32 m

Bredd: 23 m

Segelyta: 650 m2

Arbetstimmar: 170 000 timmar över 20 månader under byggprocessen

Top