SAN FRANSISCO BAY BJUDER FANTASTISK FOLKBÅTSREGATTA MED SVENSKT DELTAGANDE

De flesta tror nog att kappsegling med nordisk folkbåt är en något svenskt eller möjligen nordiskt, men så är det inte alls. De största flottorna vid sidan av den i Kerteminde i Danmark finns i Berlin och San Fransisco Bay. I San Fransisco Bay finns ett 50-tal träbåtar och 25 plastbåtar och vartannat år så hålls en internationell regatta med deltagande från hemmanationen USA och gäster från Danmark, Tyskland, Sverige och ibland också från England, Finland och Holland.


- Det är en mycket trevlig och ambitiös regatta och seglingsförhållandena är fantastiska. Allt under 8 m/s räknas som lättvind. Varje dag vid tolvtiden kommer vinden och under eftermiddagen är det inte ovanligt med 10-15 m/s och sedan vid fyratiden, lägger vinden sig lika snabbt, berättar Folkbåtsförbundets ordförande Donald Bratt som seglat regattan vid åtta tillfällen.

- Strömmarna är speciella eftersom det kan finnas sidoströmmar som möts och gör att om man hamnar vid sidan av kan det skilja en knop bara på några meters avstånd.

Seglingarna sker på tre olika banor i den norra delen av San Fransisco Bay ofta med Golden Gate inom synhåll. Det brukar bli två kappseglingar varje dag under fem dagar

I år arrangeras regattan av Corinthian Yacht Club Belvedere som ligger i Tiburon en distans öster om mer välkända Sausalito.

Till lockelsen med evenemanget hör gästfriheten. Seglare från Europa bor hemma hos sina amerikanska medtävlare.

- Det är en otrolig gästfrihet som visas oss, säger Donald Bratt. 

Gästerna får låna båtar och där har amerikanarna en fördel som seglar sina egna. Lånebåtarna är inte alltid i topptrim för kappsegling. Detta har dock inte stått i vägen för svenska mästaren Anders Olsen och Mats Hedfors som båda vunnit i San Fransisco. På senare år har det varit mest amerikaner som vunnit. David Wilson heter mannen som oftast vinner. Donald har som bäst blivit sexa och sedan vid två tillfällen åtta. 

Folkbåtsförbundet utser vilka som får representera Sverige och förtur får de som inte varit med i San Fransisco förut. I år kommer Donald Bratt med besättning och Lennart Magnusson med besättning att resa över från Sverige till regattan som äger rum mellan 26 augusti och 1 september.

TEXT OLLE APPELBERG FOTO STEVE BARBOUR

Top