Allansson sätter press på Birgmark i OS-platsjakten!

 Björn Allansson, svenska landslagsseglare i finnjolle tog i veckan sin största skalp hittills då han tog hem silvret på Europa cupen i Canne.  Vi har tidigare skrivit om läget kring OS-uttagningen i Finnjolle, där Daniel Birgmark varit huvudfavorit medan Björn är en av utmanarna. Nu med det här resultatet sätter Allansson press på Birgmark.

Björn berättar att den här Europa cupen inte har riktigt lika hög status som ett VM eller en Världscup och att en del bra seglare fattades.  Men säger samtidigt att det var 43 båtar med mot normalt 50 på en VC och att det var deltagare från 11 nationer.

Tävlingen gick i mestadels lättvind, något som Björn känner att han blivit bättre på.

"Jag har väl lugnat ner mig lite, lärt mig att hålla tungan rätt i mun och fokusera på rätt saker. Det gör att jag kan segla upp mig hela tiden under regattan, det är inte över förrän man är över mållinjen."

Björn har efter VM i Perth tagit ett break från seglingen och koncentrerat sig på utbildningen, sen 2009 har han inte varit borta från båten lika länge som nu, hela 42 dagar.

"Jag var väldigt sugen på att komma i båten igen efter ett så långt break, formen känns väldigt bra nu och det är kul att få med sig så här bra resultat, det bygger självförtroende", förklarar Björn.

Hur ser du på OS-kvalet nu, tidigare har ju Birgmark framstått som favorit, hur förändrar de här resultaten det?

"Daniel är säkert favorit, det vet jag inte. Jag försöker bara att fokusera på det som jag kan påverka, att alltid göra så bra ifrån mig jag bara kan. Klart som tusan funderar jag på OS-uttagningen men så lite som möjligt, jag kan inte påverka hur de andra seglar utan fokuserar bara på min egna segling."

 

Vad står näst på schemat?

"Nu ska jag vara hemma några dagar, sen åker jag ner till Garda för några fina träningsdagar, allt för att förbereda mig så bra som möjligt inför EM i  Toscana 16-24 mars. Det är en av två stora tävlingar den här säsongen innan man får reda på vem som åker till OS. Vi har även VM i England i Maj."

Hela resultatlistan

/Victor Västernäs

victor@searchmagazine.se

Top