Varför hällde seglarna ut olja i havet på 1800-talet?

Det kan komma som en överraskning, speciellt om du är miljömedveten, men i slutet av 1800-talet brukade seglare dumpa olja i havet med mening! Seglare brukade bunkra upp med alla möjliga typer av oljor - mineralolja, vegetabilisk olja och till och med valsperma-olja - bara för att dumpa det i vattnet.

Det kan låta som en väldigt onödig sak att syssla med, men dom hade faktiskt en anledning att hälla ut dessa värdefulla oljor överbord. Dom trodde att olja kunde hjälpa till att lugna ner kraftiga vågor på havet.

Deras trick funkade, och gör faktiskt fortfarande det! Det finns en hel bok som heter ”The Use of Oil to Lessen the Dangerous Effect of Heavy Seas”, som handlar om de olika typer av oljor som användes av olika kaptener i historien för att lugna havet. 

Eftersom teknologin inte var i närheten av var den är idag så var skeppen inte speciellt lättmanövrerade i vågiga förhållanden. Detta, till syns konstiga, oljespillande hjälpte dem att lugna vågor och ”bemästra” stormar.


Hur funkar det då?

Olösliga vätskor

Anledningen har du garanterat hört förut: hatet mellan vatten och olja. Dom går inte att blanda helt med varandra. Om du häller i båda vätskorna i en flaska och skakar våldsamt kommer det se ut som de blandas till en början, men sedan kommer de separeras igen. Detta gemensamma hat mellan vatten och olja skapar en fantastisk möjlighet att lugna våldsamma vågor.

I normala förhållanden, när det inte ligger någon olja i vattnet, kan hårda vindar lätt ta tag i vattenmolekyler och kasta runt dem, vilket skapar våldsamma och farliga vågor.

Däremot när olja spills i vatten, formar det ett tunt lager ovanför vattenytan. Denna tunna, hala ytan med olja gör det svårt för vinden att ta tag i vattenmolekyler och skapa vågor. Därför fungerar oljan som ett skydd mot vinden för havsvattnet.

Bara lite olja som hälls överbord av seglare hjälper faktiskt att lugna vågorna runt skeppet. Därför, vad händer om en våg formas någon annanstans och slår in i vattnet runt din båt (som redan har ett lager med olja runt den)?

Det tunna lagret skulle faktiskt fortfarande bli ganska effektivt. Eftersom vatten har mer densitet än olja, så när en våg träffar det olje-belagda vattnet ”sjunker” den genom olje-beläggningen, vilket extraherar en hel del energi ur vågen.

Tekniken skulle fortfarande fungera för båtar och fartyg men de uppenbart dåliga effekterna på miljön gör att denna tekniken inte längre används. Med dagens teknologi klarar de flesta fartyg stora vågor, men man måste ge en stor eloge till sjömännen som kom på detta enkla men effektiva sätt att bemästra vågorna!

Text Måns Holmberg

Källa: scienceabc.com

Top