Läskiga historier från havet går hem

På veckans virallista hamnar de inlägg som lockat flest läsare och högst upp vecka 45 seglade en av notiserna med anledning av Halloween; 5 kusliga historier om riktiga spökbåtar.

Ytterligare en läskig historia, dock med lycklig utgång, landade australiensaren Jason Breenkro och hans film från det dramatiska mötet med en ung knölval. På tredje och fjärde plats ser vi fotografier från ett återbesök i Olympiahamnen respektive listan över de vanligaste problemen på båtar under överfarter och hur man förebygger dem. Resultatrapporten från bucketlistracet Rolex Middle Sea Race med Wally 93:an Bullitt högst upp på pallen klättrade till plats nummer fem. Stort grattis till de två svenska seglarna i besättningen; Joca Signorini (född i Brasilien men baserad i Stockholm sedan många år tillbaka) och Martin Strömberg.

1. 5 kusliga historier om riktiga spökbåtar

Mysterium, rädsla och kryptiska omständigheter präglar de sjöfarande spökskeppens eller fantomskeppens berättelser, vilka har spridits under århundraden av sjömän, sportfiskare och seglare. Att se ett spökskepp är ett tecken på dåligt omen. Men glöm The Black Pearl och The Flying Dutchman, här är historier från verkligheten som är så kusliga att det känns som att det går ett lik genom kroppen när man läser dem.

2. Knölval och surfare krockar i Australien

Vad är oddsen att krocka med en val när man är ute och surfar? Australiensaren Jason Breen, 55 år, kan känna sig både utvald och lyckligt lottad efter det dramatiska mötet med den unga knölvalen som hade kunnat sluta riktigt illa.

3. Olympiahamnen: En vecka efter katastrofen

Under fredagen den 20 oktober drog ovädret Babet in över norra Tyskland och skapade förödelse i bland annat Olympiahamnen i Kiel. Så här ser det ut idag, lite drygt en vecka senare.

4. Vanligaste problemen på båtar under överfarter och hur man förebygger dem

Mota Olle i grind med tips på saker du bör kolla en extra gång innan du beger dig ut på långsegling och smarta knep för att undvika obehagliga överraskningar. Kim Silfving delar med sig av sina erfarenheter från det 13-månaders äventyr som han och familjen upplevde ombord Dream of Alexandra, samt de problemen som florerade på bryggan hos de långseglande kompisbåtarna.

5. Svenskar högst upp på pallen i RMSR med Wally 93:an Bullitt

Årets upplaga av bucketlistracet Rolex Middle Sea Race har lagts till handlingarna och högst upp på pallen seglade italienska Wally 93:an Bullitt med två svenskar ombord; Joca Signorini och Martin Strömberg. Marginalen till tvåan var minimal - 24 sekunder.

Top